Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2008

Το χτίσιμο των κελιών αρχίζει από το πάνω μέρος του πλαισίου και φτάνει σε μήκος περίπου όσο το πλάτος των ορθοστατών ,σημαντική βοήθεια για το χτίσιμο προσφέρει το φύλλο κεριού που στερεώνουμε είτε με ρευματοδότη των συρμάτων ,είτε με στάξιμο από καύση κεριού ή ακόμη από πλαστές μπαλίτσες κεριού..
Εφόσον στερεώσουμε το σχηματοποιημένο από τις δύο όψεις φύλλο κερί όσο ποιο επίπεδα γίνεται- και όχι πλεκτό στις 4 γραμμές του τεντωμένου σύρματος- θέτουμε την αφετηρία για ένα καλά χτισμένο πλαίσιο .
το μέγεθος των κελιών διαφέρει κατά περίπτωση προορισμού οπότε διακρίνουμε κελιά για κηφήνες,για εργάτριες και για μέλι ή γύρη...
Η καταλληλότερη εποχή για χτίσιμο είναι κατά την εαρινή και καλοκαιρινή περίοδο οπότε μπορούμε να τροφοδοτήσουμε διεγερτικά με σιρόπι για λίγες μέρες το μελίσσι για ταχύτατο χτίσιμο!
αν έχουμε βάλει περισσότερα πλαίσια για χτίσιμο είναι πιθανό να παραμορφωθεί το έτοιμο φύλλο και να χτιστεί με κυρτές επιφάνειες που δυσκολεύουν στο αποσφράγισμα για μέλι και επιπλέον δημιουργούνται γέφυρες από την πλευρά που η απόσταση με το διπλανό πλαίσιο είναι μεγαλύτερη από 0,9 εκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: