Σάββατο, 3 Ιανουαρίου 2009

όσο πικρό κι αν είναι το μελάκι μου τελικά είναι γλυκό!

Σήμερα ήταν ημέρα σκέψεων ,αποφάσεων & γευσιγνωσίας άτυπης πλην όμως απαραίτητης για την στοχοποίηση της φετινής χρονιάς... Οι τέσσερις τρύγοι πέρσι απέδωσαν όπως ήταν λογικό διαφορετικά μέλια έτσι λοιπόν έχουμε μέλι κισσού ,μέλι πεύκου,μέλι κουμαριάς-ρεικιού & μέλι θυμαρίσιο...
Οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι όταν τρυγούν πολλές φορές αναμιγνύουν ποσότητες μελιών και φτιάχνουν θαυμάσια μέλια ώστε να είναι πιο εμπορεύσιμο το προϊόν..
Εγώ μπορώ να κάνω κάτι παρόμοιο όχι για εμπορικούς λόγους αλλά γιατί ο κισσός και το κουμαρόρεικο είναι πολύ πικρά για να καταναλωθούν ως έχουν οπότε θα σμίξω από λίγο με το κωνοφόρο ή το θυμαράκι και αν δω πως δε γίνεται θα το κάνω τροφή για τα μελίσσια....
Ενώ λοιπόν σκεφτόμουν όλα τα παραπάνω και ο νους μου έφτανε σε μελλοντικούς τρύγους......
είπα να δοκιμάσω κάποιο υγιεινό(!) σνακ ,από αυτά που υποτίθεται περιέχουν μέλι! και όταν διάβασα τα συστατικά απογοητεύτηκα...
Έψαξα και βρήκα άλλα ३ σνακ με μέλι(υποτίθεται!)Δεν ήταν αρκετή η σύσταση υλικών για να φέρουν τη λέξη μέλι: η σειρά αναφοράς στα συστατικά κανονικά γίνεται βάση περιεκτικότητας...Εψαξα τα συστατικά(τα γράμματα σε μέγεθος μερμυγκιού-γιατί άραγε???) στο 1 προϊόν η παρουσία μελιού ήταν 1%, στο άλλο 5% ,στο άλλο 3% & στο τελευταίο 0% !αφού η κλόπιράιτ ετικέτα κερήθρας με ξεγέλασε...Από τη μια λέμε να προωθηθεί το μέλι από την χρήση στα τρόφιμα και από την άλλη πιανόμαστε θύματα των εταιρειών που χρησιμοποιούν το μέλι ως δόλωμα αγοράς। Κυρίαρχη πρώτη ύλη αυτών των τροφίμων είναι η ζάχαρη...
Όμως είναι άθλιο φοβούμενοι την αρνητική επίδραση να γράφουν αντί της λέξης ζάχαρη :γλυκόζη,φρουκτόζη,ισογλυκόζη και μάλιστα κάπου προς το τέλος αναφέρουν και το.... μέλι!
Μάλλον καλό θα ήταν να γράφουν :το προϊόν μπορεί να περιέχει ίχνη από μέλι!!!
όπως γράφουν για να είναι καλυμμένοι....
Τουλάχιστον το μέλι μου είναι μέλι κι ας πικρίζει και όχι καμουφλαρισμένη ζάχαρη....

7 σχόλια:

Ανεστης Θ. Κετσετζιδης είπε...

Φίλε μου κακώς έκρυψες την επωνυμία των κατασκευαστών.
Ονόματα για να ξέρουμε.
Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ είπε...

Ανέστη έχεις δίκιο , όμως ο λόγος που απέκρυψα τις επωνυμίες είναι να μη θεωρηθώ δυσφημιστής των περι ων ο λόγος προιόντων...Σίγουρα υπάρχουν και παρασκευαστές προιόντων που σέβονται το μέλι ως συστατικό και πρέπει να διαχωριστούν οι επιτήδειοι απο τους τίμιους...Όσες αληθινές προτάσεις προιόντων με μέλι υποπέσουν στην αντίληψη μου θα αναδειχθούν σε αντίθεση με παρόμοιες συσκευασίες που θα κατακριθούν!!!

markos aliprantis είπε...

Αν βάλουν μέλι στο παστέλι που φτιάχνουν τότε θα ανέβει η τιμή και θα είναι ακριβό οπότε δεν θα "πουλάει"

Ανεστης Θ. Κετσετζιδης είπε...

Συμφωνώ μαζί σου Μάρκο,αλλά να το γράφουν τι είναι αυτό το ρημάδι που αγοράζουμε.

b. kalamiotis είπε...

το πιο σωστό είναι να στείλεις τα δίγματα στην ΟΜΣΕ και στην ένωση καταναλωτών.

Νίκος είπε...

Αγαπητέ Κωνσταντίνε
επειδή είδα ότι το παστέλι που περιγράφεις τελευταίο περιέχει μόνο μέλι και σουσάμι κοίταξα μια παλιά λευκαδίτικη συνταγή "βιοτέχνη-κουρέα"που έφτιαχνε το καλύτερο που έχω δοκιμάσει και που χρησιμοποιούσε μόνο μέλι θυμαρίσιο και είδα ότι αυτές είναι οι αναλογίες που έβαζε επειδή το απαιτεί η συνταγή για να δέσει το μίγμα, επομένως το σωστό είναι το 5%.
Το θέμα είναι μετά τι είδους μέλι χρησιμοποιούν.
Καλώς επισήμανες το γεγονός,για να το ψάξουμε λιγάκι.

Νίκος είπε...

αγαπητέ Κωνσταντίνε
έκανα λάθος δεν είναι 5% κοίταξα καλύτερα γιατί μου φάνηκε κι εμένα λίγο αλλά περίπου 45% είναι το μέλι και το
5%ζάχαρη για να σφίξει να καραμελώσει και το υπόλοιπο σουσάμι και αμύγδαλα.Για τη συνταγή δες στο www.vlicho.blogspot