Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2009

Μέλι ως συστατικό στα τρόφιμα...επιτέλους!

Επιτέλους λοιπόν και κάποιοι που καταλαβαίνουν πως το μέλι πρέπει να υπάρχει στο προϊόν και όχι μόνο στο όνομα...Πολλά είναι τα αυτοτιτλοφορούμενα τρόφιμα που διαφημίζονται ως αποτέλεσμα αγνών υλικών και με ιδιαίτερη έμφαση το...μέλι...το οποίο ως είθισται υπάρχει σε μονοψήφιο αριθμό στην κλίμακα τοις εκατό(3%,5%) :ενώ κυριαρχεί η ζάχαρη αναγραφόμενη με αρκετές διαφορετικές ονομασίες της σύστασης της όπως είναι η γλυκόζη, η φρουκτόζη κ.α.
στα τρόφιμα που αγοράζουμε , η σειρά αναγραφής συστατικών , φανερώνει τα αληθινά συστατικά...τα λίγα συστατικά δηλώνουν λιγότερη επεξεργασία ενώ τα πολλά...αρκετές επεξεργασίες κατά την παρασκευή...
ανάλογα με την ποσότητα ,αναφέρονται και τα υλικά ενίοτε με την κοινή ορολογία και κάποιες φορές με την επιστημονική...οπότε μπορούμε να καταλάβουμε από τι φτιάχθηκε το κάθε τρόφιμο...
Το marketing πωλήσεων των εταιρειών επιτάσσει βαρύγδουπες ονομασίες που θα πείσουν τους πελάτες να αγοράσουν τα προϊόντα..
Δυστυχώς τα περισσότερα τρόφιμα που υποτίθεται πως πρέπει να χρησιμοποιούν μέλι , το χρησιμοποιούν σε μικρή ποσότητα , αντικαθιστώντας το με ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες ...πιο φθηνές για λόγους κέρδους...
Άρα το μέλι γίνεται δόλωμα ώστε να εξαπατηθεί ο απρόσεκτος πελάτης που θα αγοράσει το προϊόν με εμπιστοσύνη για το αγνό μέλι που αναγράφεται πως περιέχει....
βεβαίως υπάρχουν και προϊόντα που δεν εξαπατούν τον καταναλωτή
ευχάριστη έκπληξη αποτελούν προϊόντα όπως ο χαλβάς με μέλι αντί για ζάχαρη
εντόπισα δύο προϊόντα διαφορετικών εταιρειών που περιέχουν μόνο μέλι (και σε μεγάλο βαθμό μάλιστα) και σας τα παραθέτω ...
Στα συστατικά η ζάχαρη πήγε...διακοπές ,κάτι που φαίνεται και στη γεύση!

Υ.Γ. : Δεν προσπαθώ να διαφημίσω κάποιο από τα προϊόντα αλλά την προσπάθεια την οποία πρέπει να μιμηθούν και άλλες εταιρείες , ίσως να υπάρχουν και προϊόντα άλλων εταιρειών , τα οποία θα αναφέρω όταν τα εντοπίσω...

1 σχόλιο:

Dimitris Ninis είπε...

Σωστός Σπύρο .Όποιος είναι σωστός βάζει και μεγάλα γράμματα πιστεύω .