Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2009

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΩΛΗΣΗ ΜΕΛΙΟΥ

Όταν έρθει ή κατάλληλη στιγμή το μέλι του τρύγου είναι διαθέσιμο προς βρώσιν..Όμως η παραγωγή διαφέρει ποιοτικά
& ποσοτικά από μελισσοκόμο σε μελισσοκόμο , αναλόγως λόγου δηλαδή εξασκήσεως της μελισσοκομικής τέχνης...Είναι φυσικό λοιπόν ο επαγγελματίας να διαχειρίζεται περισσότερο μέλι & σε πολλά είδη απ ότι θα παράγει κάποιος που ασχολείται ερασιτεχνικά ή λιγότερο επαγγελματικά...
Στην περίπτωση που αποκτηθεί το ποθούμενο αγαθόν(δια τρύγου) παραμένει σε δεξαμενές προς ηρεμία(οι καταλληλότερες είναι ανοξείδωτες με κάνουλα) όταν αφαιρεθεί το εγκλωβισμένο σε φυσαλίδες μέλι & <<καθαρίσει> > το μέλι αρχίζει και χάνει την ηρεμία του ο μελισσοκόμος!!!
Η εμπορική φάση του μελιού στην Ελλάδα αφήνει την πιο πικρή γεύση...ο κόπος των μελισσών αλλά και του μελισσοκόμου γίνεται ευτελής ως προς την αγορά από εταιρίες που επαναδιαθέτουν στην αγορά με τυποποίηση και σε τιμές εξωφρενικά δυσανάλογες σε σχέση με όσα δίδουν στον παραγωγό!!Θα πει κάποιος -Έτσι είναι το εμπόριο και η εταιρείες να ζήσουν θέλουν,τι ζητάς εσύ τώρα;....Ναι δε το συζητώ καταλαβαίνω τι είναι το εμπόριο και πως το μέλι είναι εμπορεύσιμο προϊόν αλλά καθίστε βρε παιδιά....Δηλαδή δε σας ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι όταν κοιτάζετε στα super-market τις συσκευασίες μελιού με τιμές που <<παίζουν>> στα γραμμάρια & στις ονομασίες Για τη νομοθεσία περί συσκευασίας & τυποποίησης μελιού είχε γίνει σαφής αναφορά στην ΜελισσΕπιθεώρηση ,( δεν θυμάμαι το τεύχος,αν το θυμάται κάποιος ας το αναρτήσει)
Δεν μπορούν όλοι οι μελισσοκόμοι (με μεγάλη ποσότητα μελιού) να διαθέσουν το μέλι απευθείας στην αγορά με ιδία τυποποίηση , αν και οφείλω να ομολογήσω πως έχω εντοπίσει αξιόλογες συσκευασίες παραγωγών απ όλη την Ελλάδα! οπότε υποκύπτουν και αρκούνται στη χαμηλότερη τιμή που δίνουν οι εταιρείες τυποποίησης και εμπορίας μελιού(φαντάζομαι πως οι πιο πολλοί τις γνωρίζετε και υποψιάζομαι τις εντυπώσεις...)
Το μέλι είναι όπως τα ακριβά αρώματα...πρέπει να μπαίνει σε μικρές συσκευασίες , μόνο τότε θα εκτιμηθεί και θα μπορεί να καταναλώνεται σε μεγαλύτερο βαθμό.Αυτό που γράφω είναι αυτό που αισθάνθηκα όταν σε κάποια καφετέρια μου φέρανε μαζί με τσάι ένα stick μελιού και δυό-τρείς ζάχαρες , αυτομάτως παραμέρισα τις ζάχαρες και βούτηξα το μέλι...επιτέλους σκέφθηκα να που κάπου πρέπει να καταλάβουμε πως η ζάχαρη έχει πάρει φόρα και πρέπει να της πατήσουμε....φρένο!
Το μόνο που με λύπησε ήταν η προέλευση =EU αλλά είπαμε κύριοι-εμπόριο!...
είναι πράγματι κρίμα να κάθονται τόνοι μελιού αδιάθετοι (ώσπου να υποκύψουν οι παραγωγοί στις τιμές) και η ζάχαρη να φιγουράρει σε κάθε τρόφιμο και συσκευασία....



Υ.Γ. :Θα ήθελα να διευκρινίσω πως η μεγάλη καθυστέρηση αναρτήσεων οφείλεται στην καθυστερημένη εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας μου...Αντιλαμβάνεστε πως οι συνθήκες με κρατούν μακρυά από το P.C. σε σημείο που κοντεύω να ξεχάσω πως είναι το πληκτρολόγιο!ελπίζω να χαλαρώσει η κατάσταση και να μπορώ να επικοινωνώ ξανά μαζί σας. Ευχαριστώ.

Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου 2009





Ανοίξ-τε επιτέλους

Σιγά - σιγά η επερχόμενη άνοιξη δίνει τα σημάδια της....ο γόνος αυξάνει....
ακόμη και ένα ορφανό μελισσάκι μοιάζει ενθουσιασμένο αν αναλογιστεί κανείς η ταχύτητα με την οποία....διάβασε τα χειμερινά νέα της εφημερίδας!
προχθές μαγείρεψα για δυο πενταράκια που η πρόοδος τους με κάνει να ανησυχώ(κάτω από τη βάση στο Α τρίμηνο....)
το μενού(νηστίσιμο) περιελάμβανε διπλή πίτα με γύρη....μπας και ξεκινήσουν να χτίζουν κανένα εξάτουβλο.......