Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2010

Tαχίνι με μέλι...Νηστίσιμο & Νόστιμο!

Ταχίνι δηλαδή αλεσμένοι σπόροι σουσαμιού ένα εξαιρετικό νόστιμο δυναμωτικό και τονωτικό έδεσμα! Συνήθως το θυμόμαστε σε μέρες νηστείας και το γευόμαστε στο πρωινό εδεσματολόγιο σκέτο ή με μέλι πάνω σε ψωμί ...Αλλά υπάρχουν και αρκετές συνταγές μαγειρικής & ζαχαροπλαστικής γιατί το ταχίνι δεν περιορίζεται στο πασάλειμμα μιας φέτας ψωμιού ...Βέβαια η κολλώδες υφή του και η ιδιαίτερη γεύση δεν αρέσουν σε πολλούς...
εκτός από το γνωστό ταχίνι (μόνο απο αλεσμένο σουσάμι )βρήκα ένα με προσθήκη ικανής ποσότητας μελιού που το κάνει πιο νόστιμο πιο εύκολο & εμφανισιακά πιο ωραίο...Από γαστρονομικής απόψεως μοιάζει σαν το παστέλι καθώς περιέχει ότι και το παστέλι με βάση τη μοριακή γαστρονομία θα μπορούσε να ονομαστεί <<παστέλι σε κρέμα>> ή <<κρέμα παστελιού>> στο menu κάποιου μοδάτου εστιατορίου....

το ταχίνι με μέλι είναι ιδανικό για επάλειψη σε ψωμί ή φρυγανιά ενώ μπορεί γίνει ως κρέμα βασικό συστατικό γλυκού!
Το μελένιο ταχίνι μπορεί να αντικαταστήσει επάξια το βούτυρο την πραλίνα , τις μαρμελάδες , το φυστικοβούτυρο ...
Ίσως κάποτε να μη θυμόμαστε το ταχίνι , το παστέλι ,το χαλβά ως αναπληρωματικές τροφές για τις νηστείες ή τα έθιμα...και να αποτελούν γευστικές βάσεις στο καθημερινό διατροφολόγιο....



9 σχόλια:

Ανεστης Θ. Κετσετζιδης είπε...

Προέλευση?

Επόπτης είπε...

Πολύ καλό
Χρόνια έχω καταργήση τον χαλβά εμπορείου και φτιάχνω μόνος μου
Δηλαδή παίρνω μια ποσότητα ταχίνι και προσθέτω μέλι . Όσο περισσότερο μέλι προσθέτουμε τόσο πιό στερεό γίνεται το μείγμα. ( ανάλογα με τα γούστα). Είναι ο γνησιότατος χαλβάς ( όχι με ζάχαρι σαν γλυκαντική ουσία αλλά μόνο με μέλι ,γιατί κυκλοφορούν χαλβάδες που λένε ότι είναι με μέλι αλλά έχουν μέσα λίγο μέλι και πολύ ζάχαρι ). Η ανάμιξη γίνεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και το μείγμα δεν χρειάζεται ψυγείο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ είπε...

Φίλε Aνέστη επικοινώνησα με την εν λόγω εταιρεία (επειδή δεν είδα πουθενά σήμανση-αναγραφή για τηνν προέλευση του μελιού) και με ενημέρωσαν πως το μέλι προέρχεται απο συνεργάτες-προμηθευτές , εξάλλου η εταιρεία εμπορεύεται και μέλι.Βέβαια δεν με ενδιαφέρει η διαφήμιση της εν λόγω εταιρείας , απλά παρουσίασα μια γευστική πρόταση (υπάρχουν & όμοια προιόντα άλλων εταιρειών).
Φώτη σε συγχαίρω & θα σε αντιγράψω!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ είπε...

Υ.Γ. Ανέστη , Φώτη ..καλό μήνα και καλή εβδομάδα, ξέχασα τα στοιχειώδη βρε παιδιά!

Ανεστης Θ. Κετσετζιδης είπε...

Σπύρο
να είσαι καλά και
καλό μήνα.

Επόπτης είπε...

Καλό μήνα με δύναμη γιατί θα μας χρειαστεί

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Το ταχίνι δεν παχαίνει?
Καλό μήνα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ είπε...

Θεοδόση αυτό είχα ακούσει αλλά τελικά δεν ισχύει!τα 100γρ. ταχίνι έχουν 500 θερμίδες , όσες και ένα κίτρινο τυρί.Η βιταμίνη Ε είναι 2,5 φορές μεγαλύτερη απο εκείνη του ελαιόλαδου & όταν το απλώνουμε σε μια φέτα ψωμί ΄το μαγειρέυουμε με όσπρια π.χ. ένα πιάτο ρεβύθια...τότε οι πρωτείνες του καλύπτουν το 50% της ημερήσιας ανάγκης του οργανισμού.Είναι προτιμότερο να τρώμε ταχίνι παρά μαρμελάδες και πραλίνες βέβαια άν κάποιος έχει προβλήματα παχυσαρκίας καλό θα είναι να συμβουλευτεί το διαιτολόγο του.
Καλό μήνα & από το Ζωγράφο Αττικής!

Επόπτης είπε...

Θεοδόση έχει δίκιο ο Σπύρος ,αλλά η διατροφική του αξία είναι πολύ μεγάλη.
Θυμήθηκα κάτι στίχους που τους λέγαμε στο Δημοτικό
" Ο μπάρμπα Πρίλιος είχε ένα γάλο πολύ μεγάλο και τον ετάϊζε μέλι και ταχίνι για να τον παχύνη"