Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2010

Βάμμα πρόπολης.

Είχα μαζέψει αρκετή πρόπολη στις κατά καιρούς επισκέψεις στα μελίσσια και κυρίως από τα μελίσσια της φυλής της Χαλκιδικής...μιλάμε για πολύ παραγωγή! Τα άλλα μελίσσια μου ανήκουν στη φυλή Ligustica ....εικοσιπέντε χρόνια που τα <<γνωρίζω>> δεν θυμάμαι ποτέ να έφθασαν σε τέτοιο επίπεδο συλλογής πρόπολης!
Κάθε ράτσα έχει τα υπέρ & τα κατά...Ωστόσο οι <<Ιταλοί>> δεν παίζονται με τίποτε....μιλάμε για τρομερή άμυνα και φαρμακερό κεντρί ! Καλωσορίζουν τον επισκέπτη με πολλά κεράσματα , συλλέγουν αρκετό μέλι και έχουν δυνατές αποικίες...Τα Χαλκιδιώτικα είναι ήρεμα άτομα σχεδόν ανεκτικά σε κάθε λογής χειρισμό(εκτός από τον τρύγο)Συλλέγουν ικανοποιητικές ποσότητες μελιού αλλά το χειμώνα δεν είναι στα καλύτερα τους θέλουν ''στρίμωγμα'' ...από πρόπολη; χτίζουν στην κυριολεξία την είσοδο με πρόπολη & κολλάνε όλα τα πλαίσια μεταξύ τους με τέτοιο τρόπο που με δυσκολία μπορούσα να τα αποσπάσω για επιθεώρηση....

Ίσως οι μέλισσες κάποιων φυλών να μη μαζεύουν την πρόπολη μόνο για την βακτηριδιακή χρήση αλλά να ευθύνεται και η ήπια συμπεριφορά τους την οποία εκμεταλλεύονται οι...εχθροί.Η τοποθέτηση παγίδων πρόπολης έχουν ήδη τοποθετηθεί και φέτος ευελπιστώ στην αξιοποίηση και αυτού του μελισσοκομικού προϊόντος..
Λόγω εποχής και εφόσον ο καιρός παρατείνει τις μελισσοκομικές διακοπές , ασχολούμαι με προετοιμασίες για τη σμηνουργία τη βασιλισσoτροφία κλπ....Έφτιαξα και βάμμα πρόπολης με τα κομμάτια που είχα μαζέψει ...Η συνταγή που επέλεξα είναι απλή: πρόπολη & καθαρό οινόνευμα 95βαθμών σε γυάλινο μπουκάλι ....

Η αναλογία ήταν 30% πρόπολη & 70% οινόπνευμα... το μείγμα παρέμεινε για τρείς εβδομάδες σε σκιερό μέρος...


δυο φορές την εβδομάδα χτύπημα αλά σέικερ !!! για να ομογενοποιηθεί το βάμμα.
σταδιακά τα κομμάτια διαλύθηκαν και άρχισαν να ασπρίζουν... και το βάμμα ήταν έτοιμο!

Έβαλα διηθητικό χαρτί ως φίλτρο το ώστε να διαχωριστεί το βάμμα από
τον πολτό πρόπολης...κανονικά τα φιαλίδια πρόπολης πρέπει να είναι γυάλινα ,σκουρόχρωμα & με δοσομέτρηση..την επόμενη φορά !


Δεν υπάρχουν σχόλια: