Τρίτη, 16 Μαρτίου 2010

Μελισσόχορτο...να το πιείς στο ποτήρι!

Tα ''μελισσοκομικά'' φυτά παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τις μέλισσες και όπως δηλώνει και ο χαρακτηρισμός τα φυτά αυτά επηρεάζουν διατροφικά τη ζωή τους...Κάποια συγκεκριμένα φυτά όπως η μέντα , το τσάϊ, το φασκόμηλο,το χαμομήλι είναι ευρέως γνωστά και πλέον των θεραπευτικών εφαρμογών, χρησιμοποιούνται ως ροφήματα-αφεψήματα
Τα αφεψήματα αυτά δεν υστερούν από τα.... πράσινα-κόκκινα ,με άρωμα,βανίλιας,καραμέλας,εσπεριδοειδώνκαι τόσα άλλα ασιατικά κυρίως είδη τσαγιού ...τουναντίον μάλιστα ! έχουν πληθώρα ευεργετικών ουσιών γνωστές ακόμη & απο την αρχαιότητα! Ένα σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό αφέψημα είναι εκείνο του Μελισσόχορτου(Melissa officinalis),το φυτό είναι γνωστό για την μελισσοκομική σχέση του με τις μέλισσες την περίοδο της σμηνουργίας και λιγότερο για το νέκταρ του.Οπτικά θυμίζει τσουκνίδα , οσφρηστικά μυρίζει λεμόνι...γευστικά; αυτό είναι λίγο περίπλοκο καθότι η γεύση του είναι ιδιαίτερη και έντονη...εγώ πρόσθεσα και καναδυό σταγόνες βάμματος πρόπολης και ήταν καταπληκτικό το απότέλεσμα!

Μπορούμε είτε να συλλέξουμε φυλλαράκια και να τα αποξηράνουμε ώσπου να τα χρησιμοποιήσουμε ή να αγοράσουμε φακελάκια μερίδας Μελισσόχορτου! Εντυπωσιάστηκα ευχάριστα όταν βρήκα φακελάκια μελισσόχορτου ένα Ελληνικό προιόν από Ελληνική εταιρεία! Σπάνια περίπτωση για τα δεδομένα της εποχής...Στο κουτί υπάρχουν κάποιες σύντομες γενικές περιγραφές για την ευερετική δράση του μελισσόχορτου (λίγες κατά την προσωπική μου γνώμη!)
Ορίστε και μια πρόταση σερβιρίσματος με επιρροή από την Κωνσταντινούπολη , εξ ού και το ποτηράκι-φλιτζανάκι για τσάι...είχα πάρει ένα σετ όταν είχα πάει γιατί μου άρεσε που παντού πίνανε από αυτά!


Δεν υπάρχουν σχόλια: