Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2010

Kαλλιέργεια με μέλισσα;

Ποιά σχέση θα μπορούσε να έχει η μέλισσα με τη λαική αγορά;Η πιο πιθανή απάντηση είναι το μέλι που πωλείται σε κάποιους πάγκους οπότε έχει κάποια σχέση...Ίσως ακόμη - όπως έχω παρατηρήσει στη λαική της γειτονιάς μου στο Ζωγράφο- και οι ''επισκέψεις'' δεκάδων μελισσών που ''μυρίζονται'' τα φρούτα (ροδάκινα,μπανάνες κ.α.) είναι πολύ κοντά ο Υμηττός και κατεβαίνουν για...ψώνια!
αλλά η πιο σημαντική σχέση της μέλισσας με τη λαική αγορά είναι η ύπαρξη λαχανικών των οποίων την επικονίαση αναλαμβάνει η μέλισσα ...και επειδή συνήθως στις λαικές συνυπάρχουν ανεξαρτήτου εποχής ΤΑ ΠΑΝΤΑ...χρησιμοποιούνται ένα σωρό τεχνικές ώστε να επιτευχθεί πάση θυσία το ...προιόν!
Και δός του λιπάσματα και δός του γενετικές <<βελτιώσεις>> και δός του τεχνητές επικονιάσεις και δός του, και δός του...

Ευτυχώς κάποιοι καταλάβανε πως όλα αυτά δεν ωφελούνε και επι-στρέψανε την προσοχή τους στην φυσιολογική κατάσταση...στην μέλισσα!
Οι ψεκασμοί με τα δηλητηριώδη ''φάρμακα'' δεν επέτρεπε στη μέλισσα να επικονιάσει τα άνθη της τομάτας & οι καλλιεργητές που άρχισαν να καταλαβαίνουν τα σταματήσανε μεταφέρανε έγγιστα των καλλιεργειών κυψέλες μελισσών...
Οι μέλισσες συμβάλλουν περισσότερο στην συγκεκριμένη επικονίαση από λιγότερα κοινωνικά έντομα (βομβίνοι,αγριομέλισσες κ.α.)
Να λοιπόν πως άν θέλουμε υπάρχουν λύσεις...αρκεί να το θέλουμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια: