Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2010

Mελισσοκομικές φωτογραφίες

Καλοκαιράκι...είπα να ανανεώσω λίγο την εικόνα του ιστολογίου και έβαλα και μερικές πρόσφατες φωτογραφίες.

Αυτό τον καιρό τα μελισσάκια προσαρμόσθηκαν στις καιρικές και μείωσαν τον πληθυσμό καθώς η ύπαρξη τροφής είναι ολοένα και μικρότερη..

υπομονή καμια δεκαριά μέρες και θα περάσουν τα δύσκολα , σε σχέση με άλλα καλοκαίρια φέτος είναι πολύ καλύτερα...οι βροχοπτώσεις μετριάσανε την ξηρασία...Η ενασχόληση με τη μελισσοκομία χαρίζει όμορφες εικόνες που δύσκολα μπορούν να γίνουν κατανοητές από όσους δεν γνωρίζουν...


Με το άνοιγμα του καπακιού η κίνηση των μελισσών πάνω στα τελάρα είναι ο πιο όμορφος κυκλοφοριακός συνωστισμός !

οι μυρωδιές της κυψέλης είναι απερίγραπτα μεθυστικές και μόνο όποιος είναι μελισσοκόμος το καταλαβαίνει.είναι συναρπαστικό να παρακολουθεί κανείς τον τρόπο που γεννιούνται και αναπτύσονται οι μελισσούλες...από το μέγεθος του <<αυγού ημέρας>>
στον πυθμένα των κελιών...
Ίσως για κάποιους οι φωτογραφίες να είναι ασήμαντες ή απλά αδιάφορες...για το μελισσοκόμο έχουν πολύ σημασία
είναι η ανακούφιση και η επιβεβαίωση της ύπαρξης της Βασίλισσας και της ομαλής ωοτοκίας του μελισσιού...


6 σχόλια:

İlhami Uyar είπε...

File moy kali doulıa.

Dimitris Ninis είπε...

Τέλειες οι φωτογραφίες Σπύρο .

Beekeeper είπε...

Σπύρο καλή σου μέρα. Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες σου.

Αν μπορεις σημάδεψε το πλαισιο που φωτογράφισες για να δουμε κάτι αργότερα.

Καποια στιγμή ο Θεοδόσης είχε κάνει μια σωστή κι ενδιαφέρουσα παρατηρηση. Στο σημείο της κερύθρας που περνα το σύρμα τα κελια ειναι κενα και δεν αναπτύσουν γόνο, αφήνοντας έτσι μια σειρα απο κενα κελια μεσα στη συμπαγή γονοφωλια.

Βλέπω τα δικά σου (φτου φτου) είναι γεννημένα ακόμα και στα κελια που περνα το σύρμα.

Νομίζω θα είχε ενδιαφέρον να τα ξαναδεις αργότερα που θα έχουν κλέισει ώστε να καταλαβουμε αν γεννουν μέσα αλλα αργότερα απορίπτουν την προνύμφη η αν θα προχωρήσει κανονικα η ανάπτυξη στο συγκεκριμένο κελι.

Φιλικούς χαιρετισμούς

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ είπε...

Ilhami you to...
Δημήτρη σε ευχαριστώ αλλά χρειάζεται προσπάθεια και καλύτερη μηχανή...
Κώστα να είσαι καλά, για το θέμα της γέννας πάνω στα κελιά που το σύρμα είναι εμφανές έχω ασχοληθεί πολύ.Παλαιότερα με τον πατέρα μου βάζαμε λεπτό σύρμα και παρότι δεν χρησιμοποιούσαμε αρμοστήρα οι μέλισσες το καλύπτανε και οι βασίλισσες γεννούσανε κανονικά.Το σύρμα που βάζω τα τελευταία χρόνια είναι πιο χονδρό και κατά την στερέωση του φύλλου κερήθρας μένει εμφανές στα τυπωμένα κελιά.Η βασίλισσα γεννάει κανονικά από την πρώτη φορά αλλά όταν η επιφάνεια του σύρματος είναι μεγάλη τότε τα αβγά-προνύμφες δεν επιβιώνουν.Αυτό οφείλεται στην αλλοίωση του β.π. από το μέταλλο...όσο μεγαλύτερη επιφάνεια μετάλλου τόσο μεγαλύτερη αλλοίωση!Στην επόμενη γέννα της βασίλισσας , στα ίδια κελιά τα αβγά έχουν καλύτερη τύχη...το σύρμα έχει καλυφθεί από στοιχεία της προηγούμενης αποτυχημένης γέννας και ορισμένα κελιά θα έχουν επιτυχή γέννα...κάποια άλλα θα χρειαστούν μερικές γέννες ακόμη ώσπου να μην επηρεάζει αρνητικά το σύρμα την ΕΚΤΡΟΦΗ των αβγών...Θα κάνω και σχετική ανάρτηση με φωτογραφίες.

Beekeeper είπε...

για κοιτα πράματα.. ειναι προφανές. αυτό με το μέταλλο και τον πολτό δεν το είχα σκεφτεί.

εγωισμος λεγεται αυτό. Θυμόμουνα οτι οταν τρωω εγω τον πολτό για να μην τον αλλοιώσω πρεπει να μην τον φερω σε επαφη με το μεταλλο.. για τις μελισσουλες μου ομως το ξέχασα.

Επόπτης είπε...

Αΰτό συμβαίνει και στο ανωξείδωτο ή μόνο στο γαλβανιζέ.