Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2010

Μελίσσι παραθύρου & κατακόρυφη δόμηση γονοφωλιάς

Η σημερινή ανάρτηση άργησε μερικούς μήνες λόγω απώλειας των ψηφιακών φωτογραφιών , ωστόσο σήμερα κατάφερα να της ανακτήσω (άτιμη τεχνολογία!)...Ένα ακόμη μελίσσι που εγκαταβιούσε σε ένα παράθυρο παλαιού σπιτιού στη Λυγιά Πρέβεζας.

Το παράθυρο είχε χτιστεί εσωτερικά και το μελίσσι βρήκε χώρο εν μέσω χωρίσματος και παραθυρόφυλλων...

Όταν ο ιδιοκτήτης αποφάσισε την ανακαίνιση του οικίματος ανακάλυψε <<μια τεράστια φωλιά σφηκών>> που αργότερα κατάλαβε πως ήταν...μέλισσες .Ναί είναι πολλοί εκείνοι που μπερδεύουν την μορφή και τον χαρακτήρα της μέλισσας και της σφήκας με αποτέλεσμα η ταύτιση να είναι μονίμως αρνητική...


οι κατακόρυφες κερηθρόπιτες μου θύμησαν παλαιότερη ανάρτηση για μελίσσι σε παράθυρο από τον Μάρκο (Παριανή μελισσοκομία).
Έχω παρατηρήσει αρκετά <<άγρια>> μελίσσια και σχετικά με τον σχηματισμό της φωλιάς έχω συμπεράνει πολλές ομοιότητες σε κάθε φυσική ή... αφύσικη κατοικία.Τα μελίσσια που ήταν σε κούφιο κορμό δέντρων , σε βαρέλια, και τώρα στο παράθυρο έχτιζαν κατακόρυφες και στενές κερήθρες (στενές σε σχέση με το εσωτερικό πλάτος) ακόμη και άν υπήρχε πολύς χώρος κατα μήκος.
Επίσης οι κηφηνοκηρήθρες όταν δεν είχαν κηφηνόγονο είχαν πολύ μέλι σε αντίθεση με τα κελιά εργατογόνου που είχαν λίγο.
Όλα αυτά μου δημιούργησαν σκέψεις:
Μήπως τελικά αυτή η στενή κατακόρυφη δόμηση θέλει να μας πεί κάτι; Το χτίσιμο μπορούσε να επεκταθεί κατα μήκος αλλά δεν έγινε...Μήπως τελικά οι δεκάρες κυψέλες είναι μεγαλύτερες του απαιτούμενου χώρου για σχηματισμό μελισσόσφαιρας;Μήπως τελικά η έλλειψη προδιαγραφών για χτίσιμο κηφηνοκελιών (εξαιτίας των έτοιμων φύλλων κερηθρών) μειώνει την αποθήκευση μελιού;οι μελισσούλες ενοχλήθηκαν από την απρόσμενη επέμβαση...δεν πρόκειται για επιθετικό μελίσσι απλά η μετακόμιση είχε νευράκια!άντε και στο επόμενο!

3 σχόλια:

Dimitris Ninis είπε...

Σούπερ οι φωτογραφίες Σπύρο!!!!!

Σπύρος Σφήκας είπε...

Μπράβο Σπυράκo!!!
Original μελισσοκομικό blog!!!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ είπε...

Δημήτρη σε ευχαριστώ ,είναι από Nikon coolpix LCD ΚΙ κιόμως βγήκαν καλές (!)

Συνονόματε σε ευχαριστώ εξαρχής ο σκοπός της δημιουργίας του μπλόκ ήταν ένας: να είναι το μπλόκ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ελπίζω πως είμαστε σε καλό δρόμο αλλά θέλει ακόμη δουλειά.Ασφαλώς υπάρχουν και άλλα blogs με αναρτήσεις αμιγώς μελισσοκομικού χαρακτήρα οπότε και χαίρομαι που σας ακολουθώ!