Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010

Αρρενοτόκο μελίσσι...και τώρα;

Ένα μελίσσι μπορεί να πάρει την ''κατηφόρα'' για πολλούς λόγους και με διάφορους τρόπους.Η απουσία της μάνας , της βασίλισσας δηλαδή , και η μη δυνατή αντικατάσταση οδηγεί το μελίσσι σε αρρενοτόκο γέννα .Πρόκειται για την απέλπιδα προσπάθεια για επιβίωση , που σπάνια μπορεί να δώσει λύση...Εχθές σε έλεγχο μερικών παραφυάδων διαπίστωσα ένα αρρενοτόκο μελίσσι , για ανεξήγητο λόγο <<έκοψε>> την γονιμοποιημένη βασίλισσα του και γέμισε κηφήνα...Το διέλυσα γιατί βάση πληθυσμού και εποχής μάλλον άδικα θα προσπαθούσα να το σώσω.
Κάποιες εργάτριες ,έπειτα από μεγάλη απουσία της βασίλισσας άρα και έλλειψη ωοτοκίας , οδηγούνται στην γέννα και το μελίσσι γεμίσει με αβγά τα οποία όμως είναι αγονιμοποίητα και αποδίδουν κηφήνες που επωάζονται στριμωχτά μέσα στα εργατικά κελιά...


οι εργάτριες ταΐζουν και σφραγίζουν ως βασιλικά κελιά ορισμένα κελιά ώστε να εκκολαφθεί βασίλισσα!
Τα αβγά όμως είναι αγονιμοποίητα αλλά κάποιες σπάνιες φορές μπορεί να δημιουργηθεί βασίλισσα και το μελίσσι να σωθεί!!!
Τις περισσότερες όμως φορές τα αρρενοτόκα μελίσσια είναι καταδικασμένα , υπάρχουν διάφοροι τρόποι να επέμβουμε ώστε να προσπαθήσουμε να <<σώσουμε>> το μελίσσι ...
  • Αφαίρεση όλου του κηφηνόγονου και χορήγηση πλαισίου με φρέσκο εργατικό γόνο κλπ.
  • Τοποθέτηση γονιμοποιημένης βασίλισσας μέσα σε κουτάκι ή με απομόνωση για ασφάλεια από τις αρρενοτόκες μέλισσες και αφαίρεση κηφηνόγονου.
  • Τίναγμα δηλαδή διάλυση της αποικίας ώστε να κερδίσουμε τον ωφέλημο πληθυσμό και παράλληλα να απαλλαγούμε από τις αρρενοτόκες .Αλλά εάν δεν αξίζει το λόγο να ασχοληθούμε τότε η καλύτερη επιλογή είναι το ''τίναγμα'' .Μεταφέρουμε το αρρενοτόκο μελίσσι , κατά το απόγευμα
, σε απόσταση εκατό μετρών μπροστά από το μελισσοκομείο και <<τινάζουμε>> κάτω τον πληθυσμό , δηλαδή αδειάζουμε την κυψέλη και απαλλάσουμε τα πλαίσια από τις συλλέκτριες , τις αρρενοτόκες μέλισσες & τους κηφήνες...


Οι συλλέκτριες και οι ώριμοι κηφήνες θα πετάξουν και θα γυρίσουν πίσω επιδιώκοντας να παρεισφρήσουν σε όποια κυψέλη μπορέσουν...
Οι αρρενοτόκες μέλισσες θα παραμείνουν στο έδαφος γιατί δεν μπορούν να πετάξουν καθότι έχουν <<βαρύνει>> λόγω της γέννας!
Τα πλαίσια εάν κρίνουμε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν , τα τοποθετούμε σε κάποιο μελίσσι ώστε να μην πάει χαμένη η γύρη και το μέλι...5 σχόλια:

Beekeeper είπε...

συνήθως είναι καταδίκασμένα. Ποτε δεν μπορεσα να επαναφερω αρρενωτοκο επιτυχως.

Μου κάνει εντυπωση αυτο που λες για το οτι μπορει να κανει βασίλισσα το αγονιμοποιητο. Είσαι σίγουρος?

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ είπε...

Πράγματι Κώστα τις πιό πολλές φορές έχουν ατυχή κατάληξη.
Και όμως γίνεται! Σπάνια βέβαια αλλά γίνεται! Δεν περίμενα πως θα μπορούσε να συμβεί παρότι το είχα διαβάσει αλλά όταν έγινε πήγα να τρελαθώ...
Ότι γράφω , το γράφω κατόπιν εμπειρίας.
Η ιστορία που συνέβη είναι η εξής
Σε ένα μελίσσι μου που ορφάνεψε 10 Ιανουαρίου και έγινε αρρενοτόκο προς τα μέσα Φεβρουαρίου ,έτυχε να βγάλει βασίλισσα χωρίς κανένα ''μπόλιασμα'' με εργατικό γόνο.Όπως έιπα , ορφάνεψε 10 Ιανουαρίου το μετέφερα Φεβρουάριο από τη Θήβα στο Πικέρμι στο κτήμα του μελισσοκουμπάρου μου Δημήτρη Νίνη Dionisakis bees , στο κτήμα δεν υπήρχαν άλλα μελίσσια και ουσιαστικά περίμενα να "χαθεί"...Το μελίσσι σταδιακά εξασθενούσε καθότι πλέον αρρενοτόκο .Όμως στα μέσα του Μαρτίου το μελίσσι εμφάνισε εργατικό γόνο και μία χαριτωμένη Βασίλισσα...Στις 16 Απριλίου είχε 6 πλαίσια γόνο και βασίλισσα!
Μάλλον ο βασιλικός πολτός παίζει καταλυτικό ρόλο.
Άβυσσος η κοινωνία των μελισσών!
Ίσως σε κάποιους να φανεί αναληθές ή αστείο αλλά συνέβη.Ευτυχώς το περιστατικό το έζησε και ο κουμπάρος μου γιατί δύσκολα θα μπορούσα να γίνω πιστευτός πως έγινε.

beelovers είπε...

ειναι πολυ σπάνιο αλλα εχει παρατηρηθει να γινει βασιλισα σε αρρενοτοκο μελισσι

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Δεν βάζω χέρι στη φωτιά αλλά έχω και μαρτυρίες άλλων πως οι μέλισσες μεταφέρουν αυγά που κλέβουν από άλλες κυψέλες.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ είπε...

Βασίλη όντως σπάνια μεν αλλά γίνεται!
Θεοδόση οι μέλισσες συχνά μεταφέρουν τα αβγά από κερήθρα του ενός ορόφου σε άλλη, το έχω τσεκάρει με βασιλικό διάφραγμα & με τεχνητά βασιλικά κελιά που τους βάλανε αβγά.
Για μεταφορά αβγών από άλλα μελίσσια δεν ξέρω , πάντως το σημείο που είχαμε απομονώσει το μελίσσι δεν είχε κοντά μελίσσια.
Τελικά είναι εκπληκτικό πως ένα μελίσσι μπορεί να χαθεί παρόλες τις επεμβάσεις-προσπάθειες του μελισσοκόμου ενώ κάποιο άλλο καταφέρνει να επιβιώσει από σχεδόν σίγουρο θάνατο!