Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου 2010

Το μέλι μιας δύσκολης χρονιάς...

Φέτος κατά γενική ομολογία ήταν μια δύσκολη μελισσοκομική χρονιά κυρίως στην παραγωγή μελιού! Προσωπικά όμως ευθύνομαι περισσότερο εγώ ο ίδιος για όσα έκανα ή μάλλον για όσα δεν έκανα , δεν θα κρυφτώ πίσω από δικαιολογίες για το αν φταίει :η σμηνουργία ,ο καιρός , οι βροχές , οι λεηλασίες ,οι μελιτοφορίες που δεν ήρθαν, οι ατυχείς παραφυάδες & τα ορφανέματα των μελισσιών ...Εφόσον είμαι ο μελισσοκόμος <<χρεώνομαι>> το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης ...στον αντίποδα ο Βαγγέλης ο μικρός μου αδελφός πανηγυρίζει μια επιτυχημένη χρονιά (!) στην σχετικά πολύβροχη Ήπειρο...
Ευτυχώς το μελάκι θα <<γλυκάνει>> τις σκέψεις και ας ευχηθούμε την ερχόμενη χρονιά να πάμε καλύτερα...
Νιώθω ικανοποιημένος από τη συγκομιδή και κυρίως για τα γευστικά χαρακτηριστικά & των δύο τρύγων. Το πορτοκάλι με το έλατο & το θυμάρι έδωσε ένα ιδιαίτερο <<χαρμάνι >> μελιού .Το δεύτερο...<<χαρμάνι>> μελιού από τον κάμπο της Πρέβεζας μαζί με το πευκόμελο της Λυγιάς έχει και αυτό ξεχωριστή γεύση...Έψαχνα ένα εύκολο τρόπο ώστε να γεμίσω τα βάζα απο τους τενεκέδες χωρίς να σμίξω τα μέλια σε βαρέλι ηρεμίας και...να είναι καλά ο φίλος ΜελιΣάκης που έκανε πρόσφατη σχετική ανάρτηση και παρουσίασε τους πλαστικούς κουβάδες με κάνουλα


Πραγματικά αξίζει τα 14ευρώ , γέμισα γρήγορα τα βάζα χωρίς κίνδυνο πασαλείματος και μπορώ ανα πάσα στιγμή να έχω αποθηκευμένο μέλι ώστε να γεμίζω τα βάζα που θέλω (μισόκιλα,κιλού κλπ.)

Η στιγμή της <<τυποποίησης>> είναι μοναδικά ευχάριστη , ο μελισσοκόμος βλέπει την τελευταία σκηνή του έργου...Βλέπει <<το μέλι ΤΟΥ>> !!!

Συχνά μου θέτουν (με επιστημονικό ύφος μάλιστα)το ερώτημα για το ποιό είναι το καλύτερο μέλι...
-Το Θυμάρι;
-Το Έλατο;
-Το Πορτοκάλι;
Δεν την κατάλαβα ποτέ αυτή την ερώτηση δεν μπορώ να σκεφτώ γιατί γίνεται !!!Θεωρώ πως είναι πολύ αφελές να ρωτάς κάτι του οποίου η απάντηση πηγάζει από υποκειμενικά κριτήρια.
Κάποιοι άλλοι δεν με ρωτουν αλλά μου επισημαίνουν πως το τάδε μέλι τους αρέσει και (για)αυτό είναι το καλύτερο!Πως δεν τους αρέσει με τίποτε το μέλι από βαμβάκι ή από την Κουμαριά <<επειδή πικρίζει>>
Εξίσου εκνευριστικό να τα ακούω από άτομα που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τη μέλισσα από τη σφήκα!!!
Το κάθε μέλι έχει ιδιαίτερη γεύση και σημαντική θρεπτική αξία είτε προέρχεται από άνθη είτε από μελιτώματα , είτε αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από ένα φυτό είτε είναι <<χαρμάνι>>...
Εξάλλου για να το φτιάχνουν οι μέλισσες κάτι παραπάνω ξέρουν !!!


7 σχόλια:

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Nα ευχηθώ καλές πωλήσεις ?

Αθ. Γ. Μιχαηλίδης είπε...

γειά σου Σπύρο!
Όλοι μας κάνουμε λάθη ,το σημαντικό είναι να μη τα επαναλαμβάνουμε.
Μόλις τέλειωσα και γω την ίδια δουλειά και σκεφτόμουν να κάνω σχετική ανάρτηση με το ίδιο θέμα.Θα την κάνω όμως σε λίγο καιρό!
Καλό χειμώνα και καλή νέα σαιζόν!

beelovers είπε...

καλα μου πήρες την ταμπελίτσα? να είσαι καλα σπύρο και καλά μέλια

Επόπτης είπε...

και την νέα μελισσοκομική χρονιά όσο το δυνατό περισσότερο

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Kαλοξοδεμένο.

Beekeeper είπε...

Γεια στα χέρια σου. Εγω θα το πάω ακόμα πιο μακρια. Η ερώτηση στον μελισσκομόμο , ποιο μέλι σου είναι καλυτερο? το θυμαρι ή το πορτοκάλι? μοιαζει λίγο με κατι θείους που ρωτάνε τα παιδάκια:
ποιον αγαπας πιο πολύ? τη μαμα ή τον μπαμπά?

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ είπε...

@ Κώστα σε ευχαριστώ ήδη άρχισα να πουλάω (!)

@Σάκη έτσι είναι να βλέπουμε τα λάθη και να μην τα ξανακάνουμε.
Καλό χειμώνα να έχουμε!

@ Βασίλη σε ευχαριστώ , ήταν η μόνη που μου άρεσε από τις ήδη έτοιμες!

@ Φώτη σε ευχαριστώ.

@ Θεοδόση σε ευχαριστώ.

@ Κώστα σε ευχαριστώ , πράγματι οι ερωτήσεις αυτές τελικά γίνονται για να γίνονται!Δεν υπάρχει λογική εξήγηση γιατί γίνονται... ειδικά για το καλύτερο μέλι , τι να πείς!