Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2010

Τα αισθητικά δάση χρειάζονται τις κυψέλες μελισσών; Οι επόπτες έχουν αρνητική άποψη...

Αισθητικό δάσος! Ωραία ακούγεται αλλά άσχημα φαίνεται...Με χίλια δυό προβλήματα και πρωταρχικώς την έλλειψη έργων υποδομής και απουσία καθαριότητας , οι επόπτες του αισθητικού δάσους Καισαριανής , επέδειξαν τις ''καθαρτικές'' διαθέσεις τους με την καρφιτσωμένη ειδοποίηση...

Παραμέρισαν τα προβλήματα , τις ρυπάνσεις και τις βεβηλώσεις του περιβάλλοντος του δάσους και στράφηκαν στην πιό εύκολη κίνηση: την έξωση των μελισσοκομείων!
Στερέωσαν με πινέζες τις προειδοποιήσεις σε δύο-τρία μελισσοκομεία ώστε να πάψει να διαταράσσεται το...αισθητικό κάλλος!
Αλλά όταν φύγουν οι μελισσοκόμοι...θα γίνει πιό αισθητικό το δάσος;;;

Και μερικές εικόνες από τις καρποφορούμενες κουμαριές...


η τελευταία πηγή νέκταρος της περιοχής...στέρεψε .Από εδώ και πέρα το λόγο έχει το συμπληρωματικό ζαχαροζύμαρο!


Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2010

Διαγωνισμός για την καλύτερη μελισσοκομική ανάρτηση!


Μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια της Μελισσολογίας είναι η ανάδειξη της καλύτερης μελισσοκομικής ανάρτησης των εγχώριων ιστολογίων , κατά το τρέχον έτος...
Όπως έχω ξαναγράψει τα ιστολόγια που ασχολούνται με μελισσοκομικά θέματα έχουν αυξηθεί και καλό θα ήταν οι ενδιαφερόμενοι (εφόσον τα ιστολόγιά τους δεν περιλαμβάνονται στη λίστα της Μελισσολογίας) να γνωστοποιήσουν τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους.
Προσωπικά πιστεύω πως ο διαγωνισμός θα <<ταρακουνήσει>> ευχάριστα το μελισσοκομικό μας ενδιαφέρον για πιο δυναμικές αναρτήσεις!
Ήδη τα Ελληνικά ιστολόγια κάνουν πολύ καλή δουλειά και έχουν αξιόλογα και ποιοτικά μελισσοκομικά θέματα... ας συνεχίσουμε ακόμη καλύτερα!!!

Για περισσότερες πληροφορίες αναδημοσιεύω από το φόρουμ Μελισσολογία:
Διαγωνισμός για την ανάδειξη της “Kαλύτερης Μελισσοκομικής Ανάρτησης του 2010 σε Ελληνικό Blog”.
Φίλοι μας το φόρουμ μας, ανακοινώνει την διεξαγωγή διαγωνισμού για την ανάδειξη της “Kαλύτερης Μελισσοκομικής Ανάρτησης του 2010 σε Ελληνικό Blog”.Τα blog που θα εξεταστούν είναι όσο το δυνατόν “όλα” τα εις γνώση μας Ελληνόγλωσσα που περιέχουν μελισσοκομικού ενδιαφέροντος θεματολογία, δηλαδή και αυτά που δεν είναι αποκλειστικά μελισσοκομικά. Έχει συνταχτεί μια σχετική κατάσταση που έχει αναρτηθεί εδώ:http://melissologia.great-forum.com/forum-f23/topic-t776.htm(παρακαλούμε εάν έχει παραληφτεί κάποιο blog να μας το γνωρίσετε για να το συμπεριλάβουμε).Η επιλογή των αναρτήσεων θα γίνει μετά από προτάσεις των μελών του φόρουμ Melissologia H.B.F.. Δηλαδή οποιοδήποτε μέλος του φόρουμ μπορεί να προτείνει μια ανάρτηση από κάποιο blog για να λάβει μέρος στο διαγωνισμό, αρκεί αυτή να εκπληρώνει τα παρακάτω κριτήρια… ώστε να υπάρχει μια ομοιόμορφη και χωρίς αδικίες αξιολόγηση.Προσοχή, η κάθε ανάρτηση θεωρείτε και είναι ανεξάρτητη από τις υπόλοιπες του ιδίου blog και δεν υπολογίζονται ως περιεχόμενο της τα σχόλια των αναγνωστών της ή του δημιουργού της, άσχετα εάν προσφέρουν συμπληρωματικό υλικό σε αυτή.Προσοχή, όσες αναρτήσεις δεν πληρούν όλους τους παρακάτω όρους αποκλείονται από τη διαδικασία και δεν μπορούν να προταθούν:1. Το θέμα τους να έχει σχέση με μέλισσες (γίνονται δεκτά και θέματα για είδη μελισσών εκτός της κοινής μέλισσας) ή να είναι μελισσοκομικού ενδιαφέροντος.2. Όλη η ανάρτηση να είναι πρωτότυπη και πλήρες. Δηλαδή να μην είναι μετάφραση, αναδημοσίευση ή κατά πλείστον επηρεασμένη κλπ από κάπου αλλού.3. Να έχει αναρτηθεί από 01.01.2010 έως 30.11.2010 σε Ελληνόγλωσσο blog.4. Να αναφέρει τις πηγές του δανεισμένου υλικού της, π.χ. ότι η φωτογραφία, πίνακας κλπ είναι από την εξής ιστοσελίδα ή βιβλιογραφική πηγή.5. Να μην περιέχουν πολιτικοποιημένο, διαφημιστικό ή και έντονα συνδικαλιστικό υλικό. Οι αναρτήσεις αυτών των κατηγοριών αποκλείονται από το διαγωνισμό.6. Το κείμενο πρέπει να είναι προσεγμένο με σωστή χρήση της Ελληνικής γλώσσας. Ανορθόγραφες αναρτήσεις καθώς και όσες περιέχουν ύβρεις και ακατάλληλο για ανηλίκους υλικό αποκλείονται από το διαγωνισμό.7. Να μην προτείνουν την χρήση απαγορευμένων για την μελισσοκομεία αγροχημικών συσκευασιών ή μεθόδους μη ορθής μελισσοκομικής πρακτικής.Στα θετικά μιας ανάρτησης θα θεωρείτε η επικαιρότητας της (σύμφωνα με την ημερομηνία δημοσίευση της πάντα), η άρτια και πλήρες παρουσίαση της, το φωτογραφικό υλικό που συνοδεύει το κείμενο, οι σωστές παραπομπές (links), η ποιότητα γραφής του κειμένου και η γενική και καλαίσθητη παρουσίαση της. Στα θετικά, αλλά με μικρή επιρροή θα λογίζεται το όλο προφίλ/παρουσιαστικό του blog.Ως αρνητικό μιας ανάρτησης θα θεωρείτε το παραπανίσιο υλικό που την κάνουν κουραστική και δυσανάγνωστη.Με βάση τα παραπάνω ίσως δεν είναι και πάρα πολλές οι αναρτήσεις που θα διαγωνιστούν… ο στόχος του διαγωνισμού δεν είναι να αναδείξει την ποσότητα… αλλά να συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας των Ελληνικών μελισσοκομικών αναρτήσεων στα blog. Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείτε η διοργάνωση ενός τέτοιου διαγωνισμού και είναι σίγουρο πως θα έχει δυσκολίες… αλλά ελπίζουμε το αποτέλεσμα της να έχει τόσα πολλά θετικά που να άξιζε ο κόπος μας και να αποτελέσει αφετηρία για την ετήσια διοργάνωση του.Εάν έχετε να προτείνετε μια ανάρτηση για τον διαγωνισμό, τότε αντιγράψτε το link της και στείλτε το απευθείας με προσωπικό μήνυμα (π.μ.) την διαχείριση του φόρουμ και συγκεκριμένα το προφίλ Melissologia http://melissologia.great-forum.com/profile.forum?mode=viewprofile&u=1 με την ένδειξη «Διαγωνισμός blog 2010» καθώς επίσης εάν έχετε κάποιες παρατηρήσεις ή σχόλια.Η υποβολή προτεινόμενων προς το διαγωνισμό αναρτήσεων λήγει την Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010, ώρα 9 το πρωί.Σημείωση Melissologia H.B.F. παρακαλούμε για την αναδημοσίευση της ανάρτησης αυτής σε άλλα μέσα του διαδικτύου για την πληροφόρηση σχετικά με το διαγωνισμό όσο περισσότερων μελισσόφιλων γίνεται.

Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010

Τροφοδότης εσωτερικός-εξωτερικός ,χωρίς κόστος αγοράς!!!

Πρόκειται για έναν ακόμη αυτοσχέδιο τροφοδότη με μηδενικό κόστος...αρκεί βεβαίως να μας αρέσει το γιαούρτι!
Θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:
  1. ένα άδειο πλαστικό δοχείο από γιαούρτι 1κιλού.

εργαλεία:

  1. ένα χαράκτη ή ένα αιχμηρό καρφί.
  2. ένα κατσαβίδι πλακέ.


με όλα αυτά θα φτιάξουμε έναν τροφοδότη σαν και αυτόν με μηδενικό κοστολόγιο...
όπως βλέπετε οι μέλισσες συλλέγουν από το εσωτερικό του προστατευτικού πτερυγίου το οποίο λειτουργεί πλέον ως ποτίστρα...

στο εσωτερικό μέρος του πλαστικού δοχείου μπήγουμε κυκλικά τον χαράκτη όσο πιο ψηλά γίνεται ώστε να οριοθετήσουμε το μέγεθος της τρύπας ...
Ανοίγουμε περιμετρικά οκτώ με δέκα τρύπες ώστε να ρέει το σιρόπι από κάθε πλευρά και ανάλογα με την κλίση της επιφάνειας να μπορεί να βγαίνει όλη η ποσότητα
από την εκάστοτε κατώτερη τρύπα...

εφόσον σημαδέψουμε όπως είπαμε με βελόνιασμα τα σημεία...




αποσπάμε με το κατσαβίδι το εσωτερικό και διευρύνουμε την διάμετρο της κάθε τρύπας...





στη φωτογραφία διακρίνεται το σημείο του δοχείου που ανοίγονται οι τρύπες ώστε να καλύπτονται από το ''στεφάνι'' του προστατευτικού πτερυγίου για να μην αδειάσει το περιεχόμενο...




ακόμη και αν βάλουμε λοξά το αναποδογυρισμένο δοχείο , το σιρόπι θα αδειάζει από τις τρύπες που είναι στην χαμηλή πλευρά!








ο ''τροφοδότης'' μπορεί να λειτουργήσει ως εσωτερικό - οροφής με την προϋπόθεση να τον χρησιμοποιήσουμε πάνω από τα πλαίσια και μέσα σε ένα κενό ή με το πολύ έξι πλαίσια όροφο κατά την ανάπτυξη του δευτέρου σώματος...





στα πλεονεκτήματα να σημειωθεί πως δεν υπάρχει κίνδυνος πνιγμού..
Έτσι λοιπόν με αυτόν τον απλό τρόπο μπορούμε να φτιάξουμε έναν τροφοδότη σιροπιού με την κενή συσκευασία ενός γιαουρτιού ή με παρόμοια αρκεί να υπάρχει το σχετικό προστατευτικό πτερύγιο.




επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον τροφοδότη και εξωτερικά ως ποτίστρα και εάν οι ανάγκες του μελισσοκομείου μας σε νερό είναι μεγαλύτερες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μεγαλύτερα δοχεία- κουβάδες από άλλες συσκευασίες τροφίμων ή από χρώματα...



Σημείωση: για το ασφαλές κλείσιμο του δοχείου καλό είναι να εφαρμόσουμε ένα κομμάτι σακούλας ή ναύλον ώστε να αποφύγουμε τυχόν διαρροές ...



Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2010

Μελισσολογία ελληνικό φόρουμ συζητήσεων για τις μέλισσες.

Μελισσολογία !ένα ξεχωριστό και συνάμα ποιοτικό μελισσοκομικό φόρουμ που ξεκίνησε αθόρυβα και εξελίσεται δυναμικά...
Η εν λόγω διαδικτυακή προσπάθεια αριθμεί 400μέλη με μικρότερη ή περισσότερη συμμετοχή.Διακρίνονται ορισμένα ενεργά μέλη με μεγάλο αριθμό συζητήσεων καθότι μέχρι σήμερα έχουν γραφεί συνολικά 4125θέματα!!!
Το φόρουμ απευθύνεται σε κάθε μελισσοκόμο , από τον αρχάριο και τον ερασιτέχνη μέχρι τον έμπειρο και τον επαγγελματία.
Η γενική μελισσοκομική θεματολογία είναι πολύ πλούσια και εμπλουτίζεται συνεχώς.
Γενικά με την ανάγνωση των θεμάτων γίνεται εύκολα αντιληπτό πως ο διάλογος των μελών έχει φιλικό και σεμνό ύφος και ήθος... αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ουσιαστική παρουσία της ''Διαχείρισης''...
Η προσπάθεια για αυτό το φόρουμ οφείλεται στον αγαπητό Γιάννη Αναγνωστόπουλο που διακρίνεται πέρα από την επιστημονική του γνώση και για την μελισσοκομική του ευαισθησία...


Η δομή των θεματικών ενοτήτων είναι σχεδιασμένη απλά και με εύκολη μετάβαση.Υπάρχουν πολλές δυνατότητες :ένδειξη σύνδεσης , πρόσφατα θέματα,προσωπικά μηνύματα,εμφάνιση διέυθυνσης ιστοσελίδας κ.α.



Προσωπικά επειδή μου άρεσε η καλή προσπάθεια των μελών του φόρουμ παρακολουθώ και μετέχω λίγο στο μέτρο που μπορώ...
Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να επισκεφθήτε τη ''Μελισσολογία''...Μέσα από την πληθώρα των μελισσοκομικών πληροφοριών της σίγουρα κάτι θα κερδίσετε!!!

Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2010

Πως αμαυρώνεται η μελισσοκομική περιβαλλοντική συνείδηση.


Πρίν από λίγες μέρες σε παρακείμενο μελισσοκομείο αντίκρυσα την εικονιζόμενη αναγραφή!
Διαβάζοντας τις λέξεις αισθάνθηκα αμηχανία...! κοίταξα γύρω γύρω το χώρο που ήταν γεμάτος από σκουπίδια - παράγωγα των μελισσοκομικών ενεργειών...
Το <<μεγαλείο>> της βρώμικης αυτόκλητης οικειοποίησης!!! Ο κύριος <<συνάδελφος>> αντιλαμβάνεται πολύ αδιάφορα πως ενώ το δάσος δεν του ανήκει και ενώ οι συνάνθρωποι τον σέβονται ...εκείνος δραστηριοποιήται στον δημόσιο χώρο με τρόπο που διαμορφώνει την προσωπική του χωματερή!
πέρυσι είχα κάνει μια βόλτα στα ίδια μέρη (μια βόλτα στον Υμηττό)http://konstantispyros.blogspot.com/2009/10/blog-post_27.html ε λοιπόν τίποτε δεν άλλαξε απλά προστέθηκαν μερικά σκουπίδια παραπάνω!
κατεστραμένες κυψέλες πεταμένες ανάμεσα στα δέντρα...


διάσπαρτες άδειες νάυλον συσκευασίες μελισσοτροφών...


ή στοιβαγμένες πρόχειρα με κάποιες πέτρες...



σάπια κερόπανα ανάμεσα σε κορμούς...




πλαστικές ταινίες , προφανώς μετά από κάποια φαρμακευτική εφαρμογή







πετάχθηκαν κατάχαμα όπως και τα γάντια μιάς χρήσης...


και κάνουν παρέα σε αυτά τα παλιά μελισσοκομικά γάντια...
Είναι πράγματι ντροπιαστικό το θέμα... η τοποθέτηση μελισσοκομείων σε δημόσιο χώρο προυποθέτει μελισσοκομική παιδεία και υπευθυνότητα.
Θέλω να πιστεύω πως θα εκλείψουν αυτοί οι λίγοι που ρυπαίνουν την φύση δημιουργώντας άσχημη εικόνα για το μελισσοκομικό κλάδο.
Η ύπαρξη αυτών των <<μελισσοκομείων>> είναι ευθύνη όλων μας...Ας μην αποδίδουμε αυθύνη στην απραξία της πολιτειας και την μη εφαρμογή των νόμων.
Αγαπητοί φίλοι εν πρώτοις φταίμε εμείς που ανεχόμαστε την συν-ύπαρξη τέτοιων μελισσοκομων που αμαυρώνουν την μελισσοκομική εικόνα...
Μπορούμε και μόνοι μας προσωπικά αλλά και μέσω των συλλογικών οργάνων να περιφρουρήσουμε την περιβαλλοντική πλευρά της μελισσοκομίας.
Οι μελισσοκομικοί σύλλογοι θα πρέπει να παρεμβαίνουν με προστατευκτικό τρόπο ώστε να διασφαλιστεί η περιβαλλοντική αποκατάσταση σε τέτοιες καταστάσεις.
Δεν είναι τίμιο αυτοί οι κύριοι να συγκαταλέγονται στους μελισσοκόμους γιατί ο μελισσοκόμος κινείται στη φύση και όχι σε χωματερές.

Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2010

Αυτοσχέδιος εσωτερικός τροφοδότης για διεγερτική τροφοδότηση αλλά και...θεραπεία με Θυμόλη!


εσωτερικός τροφοδότης ιδιοκατασκευής
Έπειτα από αρκετή μελέτη κατέληξα στην κατασκευή του εικονιζόμενου αυτοσχέδιου τροφοδότη ώστε να μπορώ να τροφοδοτήσω διεγερτικά αλλά και θεραπευτικά τα μικρά μελίσσια .
Το σιρόπι διαχέεται μέσα από τις εγκοπές και από τις γωνίες
Το μέγεθος του τροφοδότη επιτρέπει την ταυτόχρονη ύπαρξη ζαχαροζύμαρου ή βανίλιας.Επέλεξα να έχει χωρητικότητα ενός λίτρου γιατί αρκεί για τον τρόπο που θα εφαρμόσω την τροφοδότηση (μικρή διεγερτική τροφοδότηση)...

αντί για εγκοπές μπορούμε να βάλουμε πινέζες ώστε να ρέει το σιρόπι!

Για την κατασκευή του τροφοδότη θα χρειαστούμε:

  1. ένα τετραγωνισμένο ''πιατάκι'' γλάστρας.(για την ακρίβεια είναι οκταγωνισμένο!)
  2. ένα πηχάκι ύψους και μήκους ανάλογο με το εσωτερικό του πιάτου .Εάν δεν μπορούμε να κάνουμε εγκοπές στο κάτω μέρος , καρφώνουμε δυό πινέζες ώστε να περνάει το σιρόπι!
  3. ένα κομμάτι ξύλου περίπου στο μέγεθος σπιρτόκουτου.
  4. ένα πηχάκι ίσο με την εσωτερική πλευρά του πιάτου. ( Φώτη σε ευχαριστώ!)
  5. μία πρόκα.
  6. μερικές πινέζες.
  7. ένα κομμάτι σήτας ( εγώ προτίμησα την σήτα των ''αερισμών'' μεταφοράς ,η οποία <<δουλεύεται>>εύκολα.

Τα εργαλεία που θα χρειαστούμε είναι :

  1. Πριόνι
  2. Σφυρί
  3. Κοπτάκι
    και υπομονή!

τα ξύλα της ποτίστρας του τροφοδότη

καρφώνουμε το μεγάλο πηχάκι με το μικρότερο πηχάκι φροντίζοντας να το διαπεράσει η πρόκα και να εξέχει μερικά χιλιοστά...

κάρφωμα πάνω σε κενό ώστε να εξέχει η πρόκα
βάζουμε τα κομμάτια μέσα στο πιατάκι και πιέζουμε την εξωτερική πλευρά ώστε να σημαδέψουμε το σημείο που θα καρφωθεί το μικρό πηχάκι πάνω στην κεφαλή της πρόκας
...κρατάμε καλά τα τρία ξύλα και τα αφαιρούμε για να τα καρφώσουμε...


πίεση του μικρού πήχη πάνω στην κεφαλή της πρόκας


με ένα κοφτάκι κόβουμε ένα κομμάτι σήτας για να καλύψουμε την επιφάνεια του πιάτου ώστε να μην πνίγονται οι μελισσούλες...


κόψιμο σήτας


αφαιρούμε από κάθε πλευρά του κομματιού σήτας μία-δύο σειρές σύρματος ώστε να αντιστρέψουμε εναλάξ τις άκρες και να είναι ασφαλές το <<πλέξιμο>>...



γύρισμα των άκρων




εφόσον γυρίσουμε τις άκρες χτυπάμε προσεκτικά με ένα σφυρί περιμετρικά και ασφαλίζουμε το δέσιμο των συρμάτων...


χτύπημα των γυρισμένων άκρων




στερεώνουμε το κομμάτι σήτας πάνω στο μεγάλο πηχάκι και στο χείλος του πιάτου με μερικές πινέζες!!!
και έχουμε έτοιμο έναν απλό αυτοσχέδιο τροφοδότη σιροπιού σχεδόν ενός λίτρου. Το κόστος εάν έχουμε τα ξύλα είναι ενενήντα λεπτά (!) και αρκετό μεράκι!



αυτοσχέδιος εσωτερικός τροφοδότης

ανασηκώνοντας δυό-τρείς πινέζες μπορούμε να τοποθετήσουμε μέσα ένα πιατάκι με στέρεη ή υγρή Θυμόλη και να ξανακλείσουμε τη σήτα για να μην μπορούν να έρθουν σε επαφή οι μέλισσες με τη Θυμόλη!








Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου 2010

Το μέλι μιας δύσκολης χρονιάς...

Φέτος κατά γενική ομολογία ήταν μια δύσκολη μελισσοκομική χρονιά κυρίως στην παραγωγή μελιού! Προσωπικά όμως ευθύνομαι περισσότερο εγώ ο ίδιος για όσα έκανα ή μάλλον για όσα δεν έκανα , δεν θα κρυφτώ πίσω από δικαιολογίες για το αν φταίει :η σμηνουργία ,ο καιρός , οι βροχές , οι λεηλασίες ,οι μελιτοφορίες που δεν ήρθαν, οι ατυχείς παραφυάδες & τα ορφανέματα των μελισσιών ...Εφόσον είμαι ο μελισσοκόμος <<χρεώνομαι>> το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης ...στον αντίποδα ο Βαγγέλης ο μικρός μου αδελφός πανηγυρίζει μια επιτυχημένη χρονιά (!) στην σχετικά πολύβροχη Ήπειρο...
Ευτυχώς το μελάκι θα <<γλυκάνει>> τις σκέψεις και ας ευχηθούμε την ερχόμενη χρονιά να πάμε καλύτερα...
Νιώθω ικανοποιημένος από τη συγκομιδή και κυρίως για τα γευστικά χαρακτηριστικά & των δύο τρύγων. Το πορτοκάλι με το έλατο & το θυμάρι έδωσε ένα ιδιαίτερο <<χαρμάνι >> μελιού .



Το δεύτερο...<<χαρμάνι>> μελιού από τον κάμπο της Πρέβεζας μαζί με το πευκόμελο της Λυγιάς έχει και αυτό ξεχωριστή γεύση...



Έψαχνα ένα εύκολο τρόπο ώστε να γεμίσω τα βάζα απο τους τενεκέδες χωρίς να σμίξω τα μέλια σε βαρέλι ηρεμίας και...να είναι καλά ο φίλος ΜελιΣάκης που έκανε πρόσφατη σχετική ανάρτηση και παρουσίασε τους πλαστικούς κουβάδες με κάνουλα


Πραγματικά αξίζει τα 14ευρώ , γέμισα γρήγορα τα βάζα χωρίς κίνδυνο πασαλείματος και μπορώ ανα πάσα στιγμή να έχω αποθηκευμένο μέλι ώστε να γεμίζω τα βάζα που θέλω (μισόκιλα,κιλού κλπ.)

Η στιγμή της <<τυποποίησης>> είναι μοναδικά ευχάριστη , ο μελισσοκόμος βλέπει την τελευταία σκηνή του έργου...Βλέπει <<το μέλι ΤΟΥ>> !!!

Συχνά μου θέτουν (με επιστημονικό ύφος μάλιστα)το ερώτημα για το ποιό είναι το καλύτερο μέλι...
-Το Θυμάρι;
-Το Έλατο;
-Το Πορτοκάλι;
Δεν την κατάλαβα ποτέ αυτή την ερώτηση δεν μπορώ να σκεφτώ γιατί γίνεται !!!Θεωρώ πως είναι πολύ αφελές να ρωτάς κάτι του οποίου η απάντηση πηγάζει από υποκειμενικά κριτήρια.
Κάποιοι άλλοι δεν με ρωτουν αλλά μου επισημαίνουν πως το τάδε μέλι τους αρέσει και (για)αυτό είναι το καλύτερο!Πως δεν τους αρέσει με τίποτε το μέλι από βαμβάκι ή από την Κουμαριά <<επειδή πικρίζει>>
Εξίσου εκνευριστικό να τα ακούω από άτομα που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τη μέλισσα από τη σφήκα!!!
Το κάθε μέλι έχει ιδιαίτερη γεύση και σημαντική θρεπτική αξία είτε προέρχεται από άνθη είτε από μελιτώματα , είτε αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από ένα φυτό είτε είναι <<χαρμάνι>>...
Εξάλλου για να το φτιάχνουν οι μέλισσες κάτι παραπάνω ξέρουν !!!