Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010

Η αναφορά των μελισσοκομικών προϊόντων στα Κάλαντα των Χριστουγέννων...

<<Χριστούγεννα πρωτούγεννα ... >>
Η ανάρτηση αυτή έχει να κάνει πρωτίστως με τα Χριστούγεννα και την χαρμόσυνη είδηση αυτών μέσα από τα Κάλαντα...
Τα Κάλαντα ή Κάλανδα των Χριστουγέννων έχουν και μελισσοκομικό ενδιαφέρον (!) διότι η αναφορά των μελισσοκομικών προιόντων είναι πολύ έντονη σε αρκετές παραλλαγές

Στην χώρα μας έχουν καταγραφεί περισσότερα από τριάντα παραλλαγές Χριστουγεννιάτικων Κάλαντων και βεβαίως έχουν <<εισαχθεί>> και πολλά ξενόφερτα ανάλογα τραγούδια και Κάλαντα.
Η ύπαρξη των σημερινών Κάλανδων έλκει την καταγωγή τους από την ειρησιώνη των αρχαίων χρόνων, από τις λατινικές εορτές της πρωτοχρονιάς , από τους βυζαντινούς χρόνους...
Στην ουσία είναι δημοτικά ευχητικά και εγκωμιαστικά τραγούδια τα οποία ψάλλονται εθιμικά κατ'έτος την παραμονή μεγάλων εορτών όπως:
Χριστούγεννα
*Πρωτοχρονιά
*Θεοφανίων
*Βαϊων
εξαιρούνται εκείνα της *Μ. Παρασκευής τα οποία είναι κατανυκτικά.
Ας προσέξουμε μερικά αποσπάσματα από διάφορα γνωστά Κάλαντα στα οποία γίνεται αναφορά στα μελισσοκομικά αγαθά :

Κάλαντα Πελοπονήσσου
<<Χριστούγεννα πρωτούγεννα , πρώτη γιορτή του χρόνου για βγάτε , διέτε, μάθετε πως ο Χριστός γεννάται Γεννάται και ανατρέφεται με μέλι και με γάλα
το μέλι τρών οι άρχοντες, το γάλα οι αφεντάδες
και το μελισσοβότανο το λούζονται( / νίβονται) οι κυράδες... >>

Κάλαντα Χίου
<<Χριστούγεννα πρωτούγεννα , τώρα Χριστός γεννάται Γενάται και ανατρέφεται με μέλι και με γάλα
το μέλι τρων οι άρχοντες και το κερίν οι άγιοι
και το μελισσοβότανον το τρων οι αρχοντάδες...>>

Κάλαντα περιοχής Γρεβενών και Σιατίστης

<<Χριστούγεννα πρωτούγεννα , πρώτη γιορτή του χρόνου για βγάτε , δέτε, μάθετε πως ο Χριστός γεννιέται Γεννιέται και βαπτίζεται στο μέλι και στο γάλα
το μέλι τρων οι άρχοντες το γάλα οι αφεντάδες
και το κηρί της μέλισσας το τρώει η Παναγίτσα...>>

Κάλαντα Προποντίδος

<<Χριστούγεννα πρωτούγεννα , πρώτη γιορτή του χρόνου βγήκατε , διέτε , μάθετε τώρα Χριστός γεννιέται Γεννιέται και ανατρέφεται στο μέλι και στο γάλα
το μέλι τρων οι άρχοντες το γάλα οι αφεντάδες
και το μελισσοβότανο δος το στα παλικάρια...>>

Βεβαίως όπως είπαμε τα Κάλαντα είναι δημοτικά , ευχητικά και εγκωμιαστικά τραγούδια και η αναφορά των μελισσοκομικών προιόντων στην εικόνα της γεννήσεως του Χριστού δέν έχουν αληθή χαρακτήρα αλλά μυθώδη και επαινετικό προς τα πρόσωπα των οικιών στα αποία εψάλλοντο τα Κάλαντα.

Η αναφορά αγαθών σήμαντικής αξίας όπως το κρασί , το λάδι , το σιτάρι το ψωμί υποδηλώνει αφενός την αναγνώριση αυτών των διατροφικών αγαθών και αφετέρου την ιδιαίτερη σχέση του αγαθού με τον κάθε τόπο . ..επί παραδείγματι η αναφορά των αγαθών γίνεται βάση ύπαρξης και παραγωγής οπότε σε κάποιες περιοχές με μελισσοκομική παράδοση η αναφορά των μελισσοκομικών προιόντων είναι δεδομένη και έντονη...

http://http//www.youtube.com/watch?v=I7BDGkxePYY&feature=related

ορίστε και ένα απόσπασμα από τα Κάλαντα για να θυμηθούμε λίγες αναμνήσεις...

Κλείνοντας με την έλευση και τούτης της ανάμνησης , της αναφοράς του ερχομού του Θεανθρώπου στην ανθρώπινη κοινωνία ,αντί άλλης ευχής θα προσθέσω πως είναι ευκαιρία να δούμε λίγο τον προσωπικό μας καθρέπτη και να αναλογιστούμε αν ήμαστε άνθρωποι...σίγουρα όλοι θα πούμε πως ήμαστε...αλλά συνάνθρωποι ήμαστε;;;


Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010

Αρνητική συνέπεια της τεχνικής της αφαίρεσης του κηφηνογόνου

Η αντιμετώπιση της Βαρροά γίνεται (από την παρουσία της κιόλας ) με διάφορα φάρμακα αλλά και με εφαρμογή διαφόρων τεχνικών τα οποία πιθανολογείται πως απαλλάσσουν το μελίσσι από τα ακάρεα βαρρόα.
Μελετήθηκε ο κύκλος ανάπτυξης του Βαρρόα και εφαρμόσθησαν διάφορες βιοτεχνικές τεχνικές ώστε να μειωθούν τα εκκολαπτόμενα νεαρά βαρρόα που αναπτύσσονται μέσα στα κελιά των μελισσών. Στην ουσία μεγαλώνουν εκμεταλλευόμενα την ανάπτυξη του γόνου των μελισσών.

Η τεχνητή δημιουργία χειμερινών σμηνών δεν επιτρέπει την ανάπτυξη του κύκλου της βαρρόα καθώς η απότομη απομάκρυνση του υπάρχοντος γόνου (μαζί με τα νεαρά αρσενικά άτομα βαρρόα) και η χρονική δημιουργία νέων κερηθρών για την γέννηση νέου γόνου μελισσών ''κόβουν'' την εκκόλαψη και την αναπαραγωγή των ακάρεων βαρρόα. Ωστόσο η μέθοδος αυτή δέν ''κόβει'' μόνο τα βαρρόα <<κόβει>> και τα μελίσσια , τα οποία μένουν ουσιαστικά χωρίς φωλιά !

Η επόμενη μέθοδος ήταν η αφαίρεση και καταστροφή κερηθρών σφραγισμένου γόνου των μελισσών αλλά και πάλι το μελίσσι βγαίνει εμφανώς αποδυναμωμένο αφού ''χάνει'' πολύτιμο πληθυσμό ...εργατικό και μή ...τότε λοιπόν αξιολογήθηκε (σωστά βέβαια) πως δεν είναι δέον να καταστρέφεται ο μελλοντικός εργατικός πληθυσμός γιατί ενώ τα μελίσσια πρέπει να αναπτυχθούν χάνουν τη δυναμικότητά τους

Και αίφνης η <<λύση>> που προτάθηκε και εφαρμόζεται (κακώς κατά την προσωπική μου γνώμη) είναι η αφαίρεση μόνο του κηφηνογόνου.

Νωρίς την άνοιξη με τοποθέτηση κενών (χωρίς κερήθρα) πλαισίων και αφαίρεση όταν σφραγιστεί ο κηφηνογόνος οπότε και καταστρέφεται ο <<άχρηστος>> από εργατικής πλευράς ...

Αλλά είναι άχρηστοι οι κηφήνες; όχι δα είναι πολύ χρήσιμοι και δεν ευθύνονται εκείνοι που ΔΕΝ εκτιμήθηκε η γενετική συνεισφορά τους και φτάσαμε στο σημείο να προτείνουμε άκριτα την καταστροφή εν τη γενέσει ( ή μάλλον κατά την εκκόλαψη) του δεύτερου πιο σημαντικού ατόμου της ομαλής γενετικής λειτουργίας του μελισσιού...

Ίσως η αγωνία για την αντιμετώπιση της Βαρρόα και η ευρυχωρία των κηφηνοκελιών που ''φιλοξενούν'' περισσότερα βαρρόα να έβαλαν σε δεύτερη μοίρα την φυσιολογική ανάπτυξη της μέλισσας...



Πρέπει να γίνει κατανοητό πως η βασίλισσα οφείλει την απόδοση της κατά το ήμισυ στους γονιμοποιητές κηφήνες. Η ποιότητα του γενετικού υλικού των κηφήνων καθορίζει την καλή ή όχι γονιμοποίηση της βασίλισσας και αν κάνουμε αξιολόγηση στις δυνατότητες των βασιλισσών δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως αποδίδουν λόγω της ύπαρξης καλών ομάδων κηφήνων.
Υπάρχει μία άποψη πως οι βασίλισσες που γεννιούνται την άνοιξη είναι καλύτερες από τις αντίστοιχες φθινοπωρινές σε αυτό συντελεί η τροφοδοσία των βασιλικών κελιών που είναι την άνοιξη ποιοτικώς καλύτερη.
Όμως οι βασίλισσες γονιμοποιούνται από τους κηφήνες και σε αυτούς οφείλεται το ένα μέρος για το γενετικό αποτέλεσμα ...οπότε λοιπόν ας σκεφθούμε γιατί οι γονιμοποιήσεις της άνοιξης είναι πιο επιτυχημένες από εκείνες του φθινοπώρου: Γιατί όπως οι βασίλισσες έτσι και οι κηφήνες είναι καλύτερα τρεφόμενοι την άνοιξη παρά τις επόμενες εποχές οπότε και οι συζεύξεις έχουν υψηλά ποσοστά αποτυχίας...
Οπότε η καταστροφή των κηφηνοκερήθρων κατά την άνοιξη , μοιραία, επιφέρει κατακερματισμό του ποιοτικού γενετικού υλικού των μελισσιών μας...


Και ενώ εφαρμόζουμε την βιοτεχνική μέθοδο της δημιουργίας & απομάκρυνσης των κηφηνοκερήθρων ...απορούμε για την κακή ποιότητα των γονιμοποιημένων βασιλισσών μας !

Αρκετοί μελισσοκόμοι εφαρμόζουν επιπρόσθετα την μέθοδο για να ''ξαλαφρώσουν'' τα μελίσσια από τη βαρρόα , σκόπιμα έθεσα τώρα το θέμα που υπάρχει αρκετός χρόνος και προτείνω πιό δραστικές εφαρμογές με άλλα θεραπευτικά μέσα τώρα και όχι στη λύση της καταστροφής του κηφηνογόνου.Άν προνοήσουμε τώρα δεν θα χρειαστεί να μπούμε σε αυτή την διαδικασία που όπως είπα , πιστεύω πως δημιουργεί σοβαρό επιπλέον πρόβλημα...


Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2010

Γιατί το καπάκι ''τύπου Αυστραλίας'' αποτελεί πρόσκαιρο και όχι μόνιμο εξάρτημα της κυψέλης για την Ελληνική μελισσοκομία.

Αυτά είναι τα καπάκια που δουλεύαμε και πλέον δεν υπάρχουν στην αγορά. Δεν τα κατασκευάζουν οι κυψελάδες , δεν τα πουλάνε οι έμποροι και φυσικά δεν τα προτιμούν οι μελισσοκόμοι! Οι κυψελάδες και οι έμποροι τα αποφεύγουν για εμπορικούς λόγους ...οι μελισσοκόμοι όμως; οι πιο πολλοί τα αποφεύγουν λόγω της άγνοιας και της ανεξέλεγκτης υποδοχής κάθε σερβιριζόμενης ιδέας.
Ήταν πριν είκοσι χρόνια όταν πήγαμε σε μαγαζί μελισσοκομικών ειδών στην Άρτα , για κυψέλες και τις ανάλογες αγορές σχετικά με την αντικατάσταση και αναπλήρωση του μελισσοκομικού εξοπλισμού (δοχεία , πλαίσια ,κεριά κλπ.) Τότε είδαμε από κοντά το <<νέο>> καπάκι το λεγόμενο<< Αυστραλέζικο>> ή <<τύπου Αυστραλίας>>! Μετά από αρκετή επιμονή του πωλητή δεχθήκαμε ένα για να <<δούμε>> την καλύτερη διαφορά... ακόμη δεν την έχω δει (!)πέρα από την ευκολία κατά την μεταφορά ...
Τον πρώτο κιόλας χειμώνα του '91 το καπάκι δοκιμάστηκε και οι μέλισσες κάλυψαν με πρόπολη τους αερισμούς...
Πέρασαν αρκετά χρόνια και ενώ σταδιακά όλα τα άλλα μελισσοκομεία άλλαξαν τα ''ευρωπαϊκά'' ή ''παλιά'' ή ''ρηχά'' καπάκια με τα ''Αυστραλίας''...ο πατέρας μου επέμενε στη χρήση των παλιών εξωτερικών σε συνεργασία με το εσωτερικό καπάκι...
Ωστόσο κάποια στιγμή τα καταστήματα μελισσοκομικών ειδών έπαψαν την πώληση των ''ευρωπαικών'' καπακιών και οι κυψελάδες με τη σειρά τους επιδόθηκαν στην κατασκευή των ''αυστραλέζικων ''που έκτοτε είχε ως συνέπεια η πλειονότητα των μελισσοκόμων να τα αγοράζει και να χρησιμοποιεί...

Κάθε μελισσοκομικό εξάρτημα έχει συγκεκριμένες δυνατότητες και ανάλογα την εφαρμογή προκύπτουν προτερήματα και ελαττώματα , έτσι λοιπόν ενώ η μεταφορά φάνταζε πλέον πιο ασφαλής ...η διαχείμαση ήταν πλέον πιο δύσκολη και απαιτούσε κηρόπανα , κλείσιμο των αερισμών και εσωτερικό ''μαξιλάρι'' ώστε να μειωθεί το κρύο από το υπερυψωμένο κενό...Να σημειώσω επίσης πως απαιτούσε περισσότερες ζαχαροτροφές καθότι τα μελίσσια τρώγανε το αποθηκευμένο μέλι και εξασθενούσαν!

παρατηρώντας τους τύπους των Ελληνικών παραδοσιακών κυψελών γίνεται αντιληπτό πως σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε κενός χώρος στο ανώτερο σημείο , τα κενά πάνω από τους κερηθροφορείς είναι λανθασμένη τροποποίηση που αποδεχθήκαμε ή καλύτερα που <<κληρονομήσαμε>> χωρίς να το αντιληφθούμε!
Το ''αυστραλέζικο ''καπάκι έχει συγκεκριμένο λόγο χρήσης και δεν πρέπει να συγχέουμε ανόμοιες περιοχές και ανόμοιες εφαρμογές. Τα κλιματολογικά στοιχεία της Ελλάδος δεν έχουν σχέση με εκείνα της Αυστραλίας , όπου και μπορούν ολοχρονίς να έχουν αυτά τα καπάκια για λόγους θερμοκρασίας...Ούτε όλοι οι Έλληνες μελισσοκόμοι εξασκούν την μελισσοκομική τεχνική σε τόσο μεγάλες αποστάσεις με υψηλές θερμοκρασίες...

Το 2007αλλάξαμε λόγω φυσιολογικής φθοράς όλα τα ''ευρωπαϊκά'' καπάκια με ''αυστραλέζικα' , οι μεταφορές γίνανε πλέον ασφαλής και πιο εύκολες καθώς μειώθηκε ο περιμετρικός όγκος , μειώθηκε το βάρος (εξαιτίας της αφαίρεσης του εσωτερικού καπακιού) και η τοποθέτηση συνδετήρων ή άλλων υλικών καθιστούν μελισσοστεγανή την τοποθέτηση του καπακιού ... αλλά οι πρώτοι χειμώνες έγιναν δύσκολοι!!!
Τα μελίσσια κρύωναν παρόλα τα κηρόπανα , το κλείσιμο των αερισμών και τους μουσαμάδες ...


Βάλαμε όσα εξωτερικά καπάκια ήταν σε καλή κατάσταση , με ενδιάμεσο εσωτερικό και τα μελίσσια που εδώ και μια δεκαετία ξεχειμωνιάζουν στις όχθες του Αχέροντα ποταμού συνέχισαν τη διαχείμαση χωρίς ασθένειες και προβλήματα υγρασίας ... φαίνεται επίσης πως σε αυτό συντελεί και το μικρόκλιμα της περιοχής...






το εσωτερικό καπάκι μονώνει το εσωτερικό του μελισσιού και ποτέ δεν είχαμε ενδείξεις υγρασίας ... η διαχείμαση των μελισσιών ήταν πλέον όπως παλιά...





με τοποθέτηση εσωτερικών καπακιών και τροφοδοτών με χώρο για τοποθέτηση ζαχαροζύμαρου , τα μελίσσια έχουν καλύτερη ανάπτυξη απ ότι με τα ''αυστραλέζικα'' καπάκια και τα κηρόπανα...







οι τροφοδότες με μισό χώρισμα-δεξαμενή έχουν προοπτικές για τοποθέτηση ζαχαροτροφής αλλά πλέον και αυτούς δύσκολα τους βρίσκεις...







Στον Υμηττό και στη Θήβα έβαλα ναύλον ώστε να συγκρατήσω την θερμοκρασία ...










κάτω από το ναύλον υπάρχει ζαχαροτροφή και οι μέλισσες λαμβάνουν πιο εύκολα την τροφή , τοποθέτησα θερμόμετρο δίπλα από το ζαχαροζύμαρο και οι θερμοκρασίες κατά τους ελέγχους ήταν πολύ καλές! Δεν είχα κάποια αρνητική επίπτωση το αντίθετο μάλιστα με το άνοιγμα διέκρινα περισσότερες μέλισσες να κινούνται πάνω από τα πλαίσια και κάτω από το νάυλον σε αντίθεση με τα μελίσσια δείκτες (χωρίς νάυλον) όπου οι μέλισσες δεν ανέβαιναν τόσο έντονα , κάτι που φάνηκε από το ρυθμό κατανάλωσης των ίσων χορηγούμενων τροφών...










ακόμη και στα πενταράκια ο τροφοδότης προσφέρει μόνωση καθώς επιτρέπει την τοποθέτησηση τροφής












ένας τέτοιος εσωτερικός τροφοδότης μπορεί να παράσχει μόνωση στο μελίσσι και παράλληλα τροφοδότηση με ζαχαροτροφές...Οι απώλειες θερμοκρασίας είναι ελάχιστες καθώς το καπάκι ''τύπου Αυστραλίας'' εφαρμόζει κάθετα και οι <<αερισμοί>> καλύπτονται .Η μισή επιφάνεια των κερηθροφορέων καλύπτεται ενώ και το σακουλάκι της τροφής αποτελεί ένα είδος μόνωσης...









βέβαια πρέπει να κατανοήσουν οι κατασκευαστές και οι έμποροι πως αυτός ο τύπος τροφοδότη επιτρέπει την τοποθέτηση ζαχαροτροφών και όχι αυτοί που φτιάχνουν για να γλυτώνουν τη σήτα!
Αγαπητοί συνάδελφοι ότι έγραψα αποτελεί προσωπικές μου παρατηρήσεις-τεχνικές που εφάρμοσα με επιτυχία , ίσως σε κάποιες περιοχές με ιδιαίτερο μικροκλίμα να μην αποδίδουν το ίδιο ένα πείραμα σε ένα-δυό μελίσσια θα σας δείξει αποτελέσματα και θα κρίνετε και οι ίδιοι τι ισχύει...
Καλό χειμώνα να έχουμε!!!






Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2010

7ο μελίαμα πανελλήνιο συνέδριο μελισσοθεραπείας

Χτές έλαβε χώρα το έβδομο πανελλήνιο συνέδριο μελισσοθεραπείας υπό την οργάνωση του Ε.ΚΕ.Μ. <<μελίαμα>> .Το περιοδικό ασχολείται με θέματα μελισσοθεραπείας και πλέον διατίθεται και σε ηλεκτρονική μορφή!
Το πρόγραμμα του συνεδρίου ήταν καταρτισμένο στην συμβολή των μελισσοκομικών προιόντων με θεραπευτική λήψη αυτούσιων ή επεξεργασμένων φαρμακευτικά .
Η μελισσοκομική κυψέλη παρουσιάζει (επιτέλους) ενδιαφέρον από ιατρικής πλευράς και η αναζήτηση θεραπευτικών μέσων μπορεί να ζητηθεί στα μελισσοκομικά αγαθά και συγκεκριμένα :
  • στο μέλι
  • στη γυρη
  • στο βασιλικό πολτό
  • στην πρόπολη
  • στο κερι
  • στο δηλητήριο



Στα θετικά επίσης του συνεδρίου να σημειωθεί ο χώρος διεξαγωγής με καταπληκτική ακουστική και οπτική κάλυψη , με καλό φωτισμό και ατομικούς δέκτες μετάφρασης ώστε να μεταφράζονται οι ομιλίες από και πρός τα Ελληνικά...