Τρίτη, 1 Μαρτίου 2011

Σπιτικό ζυμωτό ψωμί με μέλι !(συνταγή)

 Μάρτης 2011 λοιπόν ...Καλό μήνα να έχουμε και καλές εαρινές μέρες για τα μελισσάκια μας!
Σήμερα θα σας παρουσιάσω μια συνταγή για μυρωδάτο & νόστιμο ψωμί με μέλι!
 Υπάρχουν ποικίλες αναφορές για την χρήση του μελιού στη μαγειρική & τη ζαχαροπλαστική , από παλιά το μέλι ήταν απαραίτητο συστατικό στην παρασκευή των τροφών ως η πλέον γνωστή γλυκαντική ύλη.Αλλά η βιομηχανική έλευση της ζάχαρης  την έκανε κυρίαρχη στην παγκόσμια αγορά & φυσικά πλέον διαμορφώνει τις διατροφικές μας συνήθειες τόσο στα τυποποιημένα τρόφιμα , όπου οι ονομασίες των χημικών διασπάσεων π.χ. γλυκόζη , σουκρόζη , ιμβερτοποιημένα σάκχαρα κλπ. μικρογραμμένες καθώς είναι περνούν απαρατήρητες ώστε ο καταναλωτής να μην καταλαβαίνει την περιεκτικότητα ζάχαρης , άλλα και στην καθημερινή διατροφή η λευκή όψη της ζάχαρης φαίνεται τόσο <<αθώα>>  ώστε να διεισδύει στην κουζίνα και στα φαγητά μας...
 Προχθές γυρίζοντας σπίτι μια έκπληξη με περίμενε: σταρένιο ζυμωτό σπιτικό ψωμί!
 Δοκίμασα και έμεινα άναυδος ...ζεστό μυρωδάτο ψωμάκι , καλοζυμωμένο με μια γλύκα! άλλο πράγμα... Η γλύκα του ψωμιού είχε την αιτία της : το μέλι!
Συστατικά:
  • 1 κιλό αλεύρι σταρένιο
  • 100 γρ. μέλι
  • 30   γρ. αλάτι
  • 20   γρ. μαγιά
  • 600 γρ. χλιαρό νερό για το ζύμωμα
Διαλύουμε τη μαγιά (20 γρ.) σε 300 γρ. χλιαρό νερό & προσθέτουμε σιγά-σιγά αλεύρι ώστε το μείγμα να γίνει χυλός.Αφήνουμε 30΄ να  <<ξεκουραστεί>> , προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι , το νερό , το μέλι και  ζυμώνουμε  τη ζύμη μας .Κόβουμε σε κομμάτια τη ζύμη και τοποθετούμε τα ψωμάκια σε φόρμες , χαράσσουμε σταυρωτά τα ψωμιά. Αφήνουμε μέχρι να φουσκώσουν και φουρνίζουμε στους 180 βαθμούς με αέρα ή 200 χωρίς αέρα για 50΄.
Καλή σας όρεξη.
Υ.Γ.: Ευχαριστώ τη σύζυγο για τη συνταγή.

12 σχόλια:

Foris Mouratidis είπε...

Αμαν.Σπυρακο μια γωνιτσα κρατα και για μενα.

Grypas είπε...

Σπύρο κ γω αυτήν την συνταγή κάνω για ψωμί...δεν αγοράζω καθόλου!μονο που εγώ βάζω 500γρ νερό!Πεντανόστιμο!Άντε καλοφάγωτα!

Δημήτρης είπε...

Σπύρο ευχαριστούμε για την ωραία συνταγή !Μια ερώτηση μόνο σε παρακαλώ:Το μέλι πότε μπαίνει;

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Μμμμ !!!! μέχρι εδώ μοσχοβόλησε!!

meliritos είπε...

καλο μηνα σε ολους.
Σπυρο αυτα μου κανει και εμενα για αυτο με εχει θρευταρι.

Επόπτης είπε...

Φαντάζομαι ότι η κατανάλωση θα είναι ραγδαία

Γιώργος Βασιλείου είπε...

Σπύρο,μας άνοιξες την όρεξη!!!

Beekeeper είπε...

χαχα με προλαβες.

Εμεις έχουμε κανα χρόνο που φτιαχνουμε ψωμί και όλο έλεγα οτι θα κάνω κανενα πείραμα με μελι να δω τι θα βγεί, αλλα δεν έτυχε ακόμα. Τωρα μου βαλες φυτιλίες και θα το δοκιμασω το συντομότερο

mabeezness είπε...

Γιαμ, γιαμ ακούγεται κα φαίνεται (πολύ ωραίες φωτό).

Η μαγιά είναι σακκουλάκι από τον μπακάλη ή κομμάτι από το φούρνο;

Θα το φτιάξω και εγώ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ είπε...

Είχα βαρεθεί να ψάχνω να βρώ πραγματικό ζυμωτό ψωμί και είχα τη λύση μέσα στο σπίτι! και με μέλι μάλιστα.
Δημήτρη:το μέλι μπαίνει μαζί με το υπόλοιπο αλεύρι.
mabeezness :Ναί η μαγιά είναι σακουλάκι.

Καλή επιτυχια σε όσους έχουν όρεξη να ζυμώσουν -οι γυναίκες τους εννοείται- και καλοφάγωτα τα ψωμάκια!!!

Ιωσήφ Πρίντεζης είπε...

Σπύρο κι εγώ φτιάχνω ψωμί θα την δοκιμάσω την συνταγή σου!

Κώστας Αθανασίου είπε...

Αγαπητέ φίλε
δοκίμασε μέσα στην συνταγή σου να βάλεις και μια χούφτα καρύδια χοντροκομένα όπως κάνω εγώ.Ίσως σου αρέσει περισσότερο.

Αθανασίου Κώστας