Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2011

Κλείσιμο των παλαιών οπών των συνδετήρων.

Κατά την γενική συντήρηση των κυψελών οπότε και αποσυνδέουμε  τους συνδετήρες μεταφοράς δημιουργείται πρόβλημα για την τοποθέτηση των βίδων στο ίδιο σημείο , μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πιο χοντρές ξυλόβιδες ή να βάλουμε καρυδάκια ή να στερεώσουμε εκ νέου τους συνδετήρες λίγο πιο πάνω ή κάτω ...
Τι γίνεται όμως με τις παλιές τρύπες; πως θα  κλείσουμε τις οπές  ώστε να είναι <<δεμένο>> το σημείο και να μην έχουμε φθορές όπως σάπισμα απόσχιση ξύλου κλπ. ; ένας καλός τρόπος είναι να γεμίσουμε τις τρύπες με ξύλο το οποίο θα έχει  ανάλογο πάχος...μια ξύλινη σφήνα  τύπου καβίλια δηλαδή.
εγώ προσαρμόζω χοντρά ξυλάκια για σουβλάκια! τα οποία  σφηνώνω αφού τα βουτήξω με ξυλόκολλα και τα χτυπάω με ένα σφυράκι...και για να γίνω πιό κατανοητός :
κόβω δηλαδή σε κομμάτια 3-4 εκατοστών τα ξυλάκια φροντίζοντας  πριν από κάθε κόψιμο να κάνω μυτερή την μία άκρη...
βουτάω τις μύτες στην ξυλόκολα και στερεώνω τα ξυλάκια στις τρύπες , χτυπάω για να σφηνώσουν καλά τα κομμάτια και με ένα κοφτάκι κόβω το περίσσευμα , επιπλέον η επιφάνεια του συνδετήρα ή του άγκιστρου που θα μπει όπως ανέφερα λίγο πιο πάνω ή λίγο πιο κάτω θα <<κουμπώσει>> τις κλεισμένες πλέον τρύπες ...

4 σχόλια:

Βαγγέλης Ζ. είπε...

Πολύ ωραία ανάρτηση Σπύρο.
Ο φίλος ο Σάκης που είναι και επιπλοποιός που έδειξε ακριβώς την ίδια διαδικασία. Μόνο που μου έκοψε κομματάκια απο Δρυ το οποίο είναι ξύλο με μεγάλη πυκνόνητα και θα " πιάσει" καλά η βίδα όταν ξαναμπεί.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ είπε...

Βαγγέλη όταν πρόκειται να μπούν οι βίδες στο ίδιο σημείο είναι ένα θέμα... οι εσοχές λασκάρουν και με οποιοδήποτε υλικό και να γεμίσουμε η ανθεκτικότητα γίνεται επίφοβη , κάθε γέμισμα είναι ξένο σώμα και ανάλογα τις συνθήκες μπορεί να μας προδώσει , η καλύτερη λύση είναι η αποφυγή επανατοποθέτησης στο ίδιο σημείον εάν αυτό είναι χαλαρό ή βίδα με παξιμάδι για να κοντράρει.
Το... ξυλοσούβλακο επιλέχθηκε γιατί: είναι εύκολο στη χρήση και δεν κοστίζει , δεν σαπίζει & δεν παρουσιάζει συστολές-διαστολές.

Βαγγέλης Ζ. είπε...

Σήμερα ξαναπέρασα τις βίδες.
Μπήκαν μια χαρά και σφιχτές. Οι παλιές κυψέλες που πήρα από τον παππού θα δουλέψουν αρκετά χρόνια ακόμα.
Βέβαια οι περισσότερες μπήκαν σε άλλη θέση αφού χρησιμοποιούσα οδηγό και ο παππούς .. το μάτι του ...
Ξέρεις Σπύρο αρχίζει και μ΄αρέσει που δεν πετάμε τίποτα στις Μελισσοκομία. Και αρχίζει αυτό και περνάει σιγά-σιγά και στην ζωή μου.
Να΄σαι καλά.

www.Apismellifera.gr είπε...

ωραία αναρτηση Σπυρο !