Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2011

Οδηγός τοποθέτησης κλειδιών & αγκίστρων τύπου Σωτηρόπουλου...

Τοποθέτηση συνδετήρων... μια διαδικασια που πρέπει να γίνεται με επιμέλεια και με ακρίβεια ώστε το κλείσιμο-δέσιμο των τμημάτων των κυψελών να γίνεται α) με ασφάλεια & β) με ευκολία
η τοποθέτηση στα κεντρικά σημεία , με προσεκτική μέτρηση καθιστούν δυνατή την προσαρμογή ορόφων από διαφορετικά μελίσσια πράγμα που σημαίνει ευκολία στους χειρισμούς που απαιτούν διασπάσεις & ενώσεις μελισσοκομικών σχημάτων.
Η πλέον απλή αλλά κάπως χρονοβόρα διαδικασία είναι η μέτρηση με χάρακα ή γωνιά και σημείωση του κέντρου , για όσους έχουν να τοποθετήσουν πολλούς συνδετήρες δεν ενδείκνυται..
Επίσης τεχνικές που βασίζονται στην οπτική μέτρηση (...με το μάτι!) είναι απαράδεκτες και αποφέρουν άνισες τοποθετήσεις τις οποίες ο μελισσοκόμος θα τις πληρώσει πολύ ακριβα!
Ας μην ξεχνάμε τέλος  και την περίπτωση διαφορών διαστάσεων μεγέθους των κυψελών ,διαφορετικά σημεία χερουλιών αλλά και των συνδετήρων! Προσωπικά έχω αντιληφθεί πως τα συγκεκριμένα είδη μπορεί να διαφέρουν ανάλογα την εκάστοτε παρτίδα του κάθε καταστήματος.
Στις  φωτογραφίες  της ανάρτησης διαφαίνεται ο τρόπος τοποθέτησης  των συνδετήρων με τη χρήση ενός  καλουπιού που λειτουργεί ως  <<στένσιλ>>...Την ιδέα αυτή μου την κοινοποίησε ο αγαπητός φίλος Βαγγέλης Ζλατίντσης από τις Σέρρες στέλνοντας μου τις συγκεκριμένες φωτογραφίες , είναι έξυπνη και απλή κατασκευή που υλοποιώντας την εξασφαλίζουμε χρόνο και προσεγμένη τοποθέτηση!
Ο οδηγός έχει <<φάγωμα>> ώστε περιστρέφοντας τον να μπορείς να βάλεις και το άγκιστρο και το κλειδί!
Με βάση αυτήν την ιδέα κατασκεύασα το δικό μου στένσιλ-οδηγό τον οποίο θα παρουσιάσω σε άλλη ανάρτηση.
Βαγγέλη σε ευχαριστώ πολύ!!!


3 σχόλια:

Beekeeper είπε...

είναι πολύ καλο το κολπο αυτο. Προσωπικα χρησημιποιώ άλλο τρόπο γιατί εχω και διαφορετικους σύνδετήρες μεταξυ τους.... Εχεις απολυτο δίκιο για το μέτρημα με το ματι! Με τα καπάκια τι κάνεις?

Βαγγέλης Ζ. είπε...

Και βέβαια η ιδέα και η κατασκευή δεν είναι δική μου αλλά του φίλου μου Σάκη Μότσανου επιπλοποιός-μελισσοκόμος από το Νέο Πετρίτσι Σερρών.
Κοφτερό μυαλό που βρίσκει λύση σε κάθε πρόβλημα με σκοπό την ευκολία μας.
Με τον παραπάνω ¨οδηγό ¨πάντως, πέρασα συνδετήρες σε 30 ορόφους σε λιγότερο από μια ώρα.

Βαγγέλης Ζλατίντσης

Βαγγέλης Ζ. είπε...

Ο οδηγός μπαίνει και στα καπάκια...