Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2011

Βελτίωση πυροσφραγίδας

 Αποφάσισα επιτέλους να πυροσφραγίσω τα μελίσσια μου , να αποτυπώσω δηλαδή εγκαυστικά τον μελισσοκομικό κωδικό , όταν οι κυψέλες είναι βαμμένες και τα μελίσσια μοιρασμένα τα πράγματα δυσκολεύουν αλλά με λίγη προσπάθεια όλα θα γίνουν... όταν όμως  η πυροσφραγίδα είναι κακής κατασκευής και καίει αντί να αποτυπώνει;;;Τότε ή την πετάς ή τη βελτιώνεις!
αγόρασα για κακή μου τύχη αυτή την πυροσφραγίδα , από γνωστό κατάστημα μελισσοκομικών ειδών στα Γλυκά νερά Αττικής ,   ο κωδικός μου είναι 8 στοιχείων , είχα αποφασίσει να  πάρω μια παρόμοια με διπλή έξοδο φλογίστρου αλλά εκείνη την εποχή δεν υπήρχε διαθέσιμη και ...πιστεύοντας πως έστω και προσωρινά θα κάνω τη δουλειά μου , πήρα τη συγκεκριμένη με μονή έξοδο ...
 μετά την εύρεση όλων των σχετικών συνδέσμων , λάστιχου και  φιάλης προπανίου , συναρμολόγησα την πυροσφραγίδα και δοκίμασα σε σανίδια την αποτελεσματικότητα της...Φευ ! τέλειο εργαλείο για παρανάλωμα ... Η θερμότητα χανότανε και τα στοιχεία μένανε άθερμα , αύξησα την ένταση και η   φλόγα  έκαιγε τις πλάγιες επιφάνειες...ενώ και πάλι τα στοιχεία δεν άφηναν όλα τους αποτύπωση...
 Την άφησα στην άκρη και επέλεξα να πάω σε άλλο κατάστημα να πάρω άλλη πυροσφραγίδα , θα έπαιρνα μία που είχα δει με διπλό φλόγιστρο για καλύτερη θέρμανση και πλάγια λαμάκια συγκράτησης της φλόγας.. Να μαι λοιπόν στη Νέα Χαλκηδόνα , πλησιάζω να μπω στο κατάστημα και ακούω την έντονα άκομψη φωνή της υπαλλήλου που με πληροφορεί  με εμπορική αδιαφορία πως <<είμαστε κλειστά κύριος (!) στο Σχηματάρι να πάτε.>> σαν να λέμε εδώ δίπλα δηλαδή!!!
Γυρίζω προβληματισμένος σπίτι και σκέφτομαι πως τώρα που έχω χρόνο και διάθεση  δεν έχω...πυροσφραγίδα και πως αν ...
 άν και όταν : ίσον μηδέν και τίποτε!  πρέπει να καλυτερέψει η σφραγίδα ώστε να μην καίει το ξύλο και να αποτυπώνει βαθιά και σωστά.Έχοντας μνήμη της πυροσφραγίδας που θα έπαιρνα (είπαμε αν και όταν) έκοψα  δύο μακρόστενα  κομμάτια  γαλβανιζέ λαμαρίνας 3 χιλιοστών έκανα τις ανάλογες τρύπες και τα προσάρμοσα   μέσα από τις πλάγιες βίδες , ξέσφιξα τα παξιμάδια από τις ντίζες και κατέβασα το φλόγιστρο στα 6 εκ απόσταση για να θερμαίνεται πιο δυνατά.. τρύπησα και βίδωσα τα ακραία στοιχεία γιατί <<έπαιζαν>>και έβγαιναν!
                                                  και να! γλυτώσαμε το Σχηματάρι!!!
 

5 σχόλια:

explore.bees είπε...

Κωνσταντή επιβεβαίωσες για ακόμα μια φορά ότι έχουν πει επανειλημμένως οι ξένοι για τους πολυμήχανους Έλληνες .
Όταν ο Έλληνας ζορισθεί ,, τότε θα βρει τον τρόπο και θα λύσει οποιοδήποτε πρόβλημα .

Να είσαι καλά
Χρήστος Μαραγκός

Grypas είπε...

Μελισσοκόμος = πατέντα !!! :)

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Πάτερ παρά την κρίση δεν βλέπω να νοιάζονται να πουλήσουν μερικοί. Αλλά και δεν τους νοιάζει αν αυτό που πουλάνε ανταποκρίνεται για το σκοπό που προορίζετε.
Καλό δεκαπενταύγουστο.

Χρήστος Κογκαλίδης είπε...

Το μυαλό είναι σφαιρικό και όταν δουλεύει δίνει λύσεις.Σωστός!

Χρήστος Κογκαλίδης είπε...

Το μυαλό είναι σφαιρικό και όταν δουλεύει δίνει λύσεις.Σωστός!