Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2011

Απαραίτητες εργασίες εξοπλισμού...

Οι εργασίες βαφής του νέου εξοπλισμού & συντήρησης - ανακατασκευής του παλαιού  συνεχίζονται έστω και διακεκομένες χρονικά λόγω του απρόβλεπτου καιρού...
για τις καινούργιες κυψέλες οι εργασίες είναι εύκολες : ένα τρίψιμο με γυαλόχαρτο & <<σπάσιμο>> των γωνιών , κάψιμο των ρόζων και λοιπών σημείων συγκέντρωσης ρετσινιού , πέρασμα λινέλαιου και χρώμα...έπειτα τα <<κλειδιά>> και τέλος!
Στις παλιές όμως κυψέλες τα πράγματα αλλάζουν! αφαίρεση συνδετήρων ,τρίψιμο μέχρι τελικής απόξεσης των παλαιών χρωμάτων , κάψιμο όπου δεν είχε καεί το ρετσίνι , κλείσιμο των σχισμών και των οπών (όπως περιέγραψα σε προηγούμενη ανάρτηση) , κάρφωμα στα πλαινά με πρόκες  , τοποθέτηση δίχαλων με καρφωτικό στις σχισμένες πλευρές , στοκάρισμα , τρίψιμο ξανά , πέρασμα με λινέλαιο στα καθαρισμένα πλέον σημεία , βάψιμο και τοποθέτηση κλειδιών....
όλες αυτές οι ενέργειες γίνανε και γίνονται με έναν απρόβλεπτο και καθόλου φιλικό καιρό...(βροχές , κρύο , υγρασία).
Ο μελισσοκόμος πρέπει να αχολείται και με την τεχνική υποστήριξη του εξοπλισμού , να επισκευάζει να τροποποιεί...
Εάν αμελούμε την έγκαιρη επέμβαση οι φθορές του εξοπλισμού θα αυξάνονται καθιστώντας επιζήμια την ενασχόληση ώσπου κάποια στιγμή θα απαξιωθεί...
 
Ας είναι καλά ο μελισσοκουμπάρος Δημήτρης που μας διέθεσε το χώρο και κάνουμε τη δουλειά μας!
όλες αυτές οι δουλειές πρέπει να γίνονται από το μελισσοκόμο και αυτό μαθαίνουν στην πράξη και οι νέοι συνάδελφοι Νίκος & Γιώργος....στα <<βαθιά>> λοιπόν!
Γιατί καλή η θεωρία αλλά η πράξη επιφέρει τη μάθηση!

Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011

Έλασμα απόξεσης της εσοχής του κερηθροφορέα.

πρώην κρεμάστρα φωτιστικών νυν...έλασμα απόξεσης της εσοχής του κερηθροφορέα !
Αγοράζοντας καινούρια φωτιστικά και ανοίγοντας στο σπίτι τις συσκευασίες , βρήκα αυτό το έλασμα με την δακτύλια περιστροφή , με τέτοια ελάσματα συγκρατούνται τα φωτιστικά στην  βιτρίνα του καταστήματος. Η απροσεξία του υπαλλήλου το περιέλαβε σέ ένα από τα κουτιά.

Αρχικά αναρωτηθήκαμε τι να είναι , ώσπου θυμηθήκαμε πως είναι ένα από τα σύρματα που ο υπάλληλος <<έπιανε>> με μια βέργα και κατέβαζε τα φωτιστικά...
Η αρχική πρόταση να το πετάξω δε με βρήκε σύμφωνο (γονιδιακό Ηπειρώτικο σύνδρομο; ποιός ξέρει...)
-Πέταξε το... τι το θές!
-Άστο κάτι θα χρειαστεί...
-.....καλά...τι το θές;

Ανένδοτος το φύλαξα με τα μελισσοκομικά συμπράγκαλα συρματώσεως...




και λες και ήταν γραφτό , το άσχετα φτιαγμένο έλασμα έγινε αναντικατάστο εργαλείο!
Κατά την επισκευή των παλαιών πλαισίων και ενώ χρησιμοποιούσα ένα στραβωμένο κατσαβίδι μου ήρθε η ...έμπνευση και δοκίμασα με το ατσάλινο έλασμα...
Είδα και έπαθα ώσπου να διαμορφώσω τις άκρες , τρομερά  ανθεκτικό υλικό!
Καθαρίζω με ευκολία ακόμη και τα μη ζεματισμένα πλαίσια...

 Επιβεβαιώνεται λοιπόν πως η μελισσοκομία θέλει φαντασία!

Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2011

Ο πρώτος αφεσμός για το 2011 !


Λοιπόν λοιπόν αγαπητοί φίλοι δεν ξέρω πως και ούτε γιατί αλλά μια ζωή σκοντάφτω σε μελίσσια , δεν υπάρχει χρονιά που να μη βρω μελίσσι... μα θα είναι φωλιασμένο σε δέντρο , σε παλέτα , σε τοίχο , σε παράθυρο , σε πολύ πιθανά και απίθανα μέρη.Τα  <<άγρια>> αυτά μελίσσια με καταπλήσουν , τρελαίνομαι να τα ξετρυπώνω , για παράδειγμα μετά τη στρατιωτική μου θητεία επέστρεψα στο σπίτι μου κουβαλώντας μαζί με τις βαλίτσες και 8 μελίσσια! Συνήθως οι αφεσμοί του μελισσοκομείου μου με χαροποιούν αλλά όχι όπως όταν βρώ ένα τυχαίο μελίσσι... Σήμερα κιόλας βρήκα το πρώτο φετινό μελισσάκι...
Η ώρα 7:15 το πρωί , στρίβοντας στην οδό Αγίου Κων/νου στο Μαρούσι και ενώ ήμουν σταματημένος αντίκρυσα το μελισσοτσαμπί να κρέμεται σε ένα κλαδί μιας νερατζιάς!
Έχει γούστο, σκέφτηκα... πετάχθηκα από το αυτοκίνητο και πλησίασα...δεν με γελούσαν τα μάτια μου! Ένα μικρό σμήνος δευτεροπούλι ή μάλλον χαζοπούλι κρεμόταν ήσυχο και νυσταγμένο από την διανυκτέρευση...
Χωρίς δεύτερη σκέψη το έβαλα σε ένα χαρτοκούτι που μου έδωσε ο παρακείμενος περιπτεράς (να είναι καλά ο άνθρωπος!) και σφεροπετάδην έφτασα στο μελισσοκομείο μου στον Υμηττό.
Έστησα ένα 5κυψελίδιο και μπροστά του έστρωσα δύο φύλλα εφημερίδας (της ''Καθημερινής''για την ακρίβεια που δουλεύω στις συνενώσεις) άδειασα το σμήνος από το κουτί και διέκρινα την βασίλισσα καθώς το χαζοπούλι έμπαινε στο νέο του σπίτι...
Κρίμα που δεν είχα φωτογραφική δυστυχώς τέτοιες εικόνες δεν περιγράφονται εύκολα.
Καλή επιτυχία να έχουμε στις μελισσο-συλλήψεις melissologia H.B.F.

Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2011

Κλείσιμο των παλαιών οπών των συνδετήρων.

Κατά την γενική συντήρηση των κυψελών οπότε και αποσυνδέουμε  τους συνδετήρες μεταφοράς δημιουργείται πρόβλημα για την τοποθέτηση των βίδων στο ίδιο σημείο , μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πιο χοντρές ξυλόβιδες ή να βάλουμε καρυδάκια ή να στερεώσουμε εκ νέου τους συνδετήρες λίγο πιο πάνω ή κάτω ...
Τι γίνεται όμως με τις παλιές τρύπες; πως θα  κλείσουμε τις οπές  ώστε να είναι <<δεμένο>> το σημείο και να μην έχουμε φθορές όπως σάπισμα απόσχιση ξύλου κλπ. ; ένας καλός τρόπος είναι να γεμίσουμε τις τρύπες με ξύλο το οποίο θα έχει  ανάλογο πάχος...μια ξύλινη σφήνα  τύπου καβίλια δηλαδή.
εγώ προσαρμόζω χοντρά ξυλάκια για σουβλάκια! τα οποία  σφηνώνω αφού τα βουτήξω με ξυλόκολλα και τα χτυπάω με ένα σφυράκι...και για να γίνω πιό κατανοητός :
κόβω δηλαδή σε κομμάτια 3-4 εκατοστών τα ξυλάκια φροντίζοντας  πριν από κάθε κόψιμο να κάνω μυτερή την μία άκρη...
βουτάω τις μύτες στην ξυλόκολα και στερεώνω τα ξυλάκια στις τρύπες , χτυπάω για να σφηνώσουν καλά τα κομμάτια και με ένα κοφτάκι κόβω το περίσσευμα , επιπλέον η επιφάνεια του συνδετήρα ή του άγκιστρου που θα μπει όπως ανέφερα λίγο πιο πάνω ή λίγο πιο κάτω θα <<κουμπώσει>> τις κλεισμένες πλέον τρύπες ...

Τρίτη, 1 Μαρτίου 2011

Σπιτικό ζυμωτό ψωμί με μέλι !(συνταγή)

 Μάρτης 2011 λοιπόν ...Καλό μήνα να έχουμε και καλές εαρινές μέρες για τα μελισσάκια μας!
Σήμερα θα σας παρουσιάσω μια συνταγή για μυρωδάτο & νόστιμο ψωμί με μέλι!
 Υπάρχουν ποικίλες αναφορές για την χρήση του μελιού στη μαγειρική & τη ζαχαροπλαστική , από παλιά το μέλι ήταν απαραίτητο συστατικό στην παρασκευή των τροφών ως η πλέον γνωστή γλυκαντική ύλη.Αλλά η βιομηχανική έλευση της ζάχαρης  την έκανε κυρίαρχη στην παγκόσμια αγορά & φυσικά πλέον διαμορφώνει τις διατροφικές μας συνήθειες τόσο στα τυποποιημένα τρόφιμα , όπου οι ονομασίες των χημικών διασπάσεων π.χ. γλυκόζη , σουκρόζη , ιμβερτοποιημένα σάκχαρα κλπ. μικρογραμμένες καθώς είναι περνούν απαρατήρητες ώστε ο καταναλωτής να μην καταλαβαίνει την περιεκτικότητα ζάχαρης , άλλα και στην καθημερινή διατροφή η λευκή όψη της ζάχαρης φαίνεται τόσο <<αθώα>>  ώστε να διεισδύει στην κουζίνα και στα φαγητά μας...
 Προχθές γυρίζοντας σπίτι μια έκπληξη με περίμενε: σταρένιο ζυμωτό σπιτικό ψωμί!
 Δοκίμασα και έμεινα άναυδος ...ζεστό μυρωδάτο ψωμάκι , καλοζυμωμένο με μια γλύκα! άλλο πράγμα... Η γλύκα του ψωμιού είχε την αιτία της : το μέλι!
Συστατικά:
  • 1 κιλό αλεύρι σταρένιο
  • 100 γρ. μέλι
  • 30   γρ. αλάτι
  • 20   γρ. μαγιά
  • 600 γρ. χλιαρό νερό για το ζύμωμα
Διαλύουμε τη μαγιά (20 γρ.) σε 300 γρ. χλιαρό νερό & προσθέτουμε σιγά-σιγά αλεύρι ώστε το μείγμα να γίνει χυλός.Αφήνουμε 30΄ να  <<ξεκουραστεί>> , προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι , το νερό , το μέλι και  ζυμώνουμε  τη ζύμη μας .Κόβουμε σε κομμάτια τη ζύμη και τοποθετούμε τα ψωμάκια σε φόρμες , χαράσσουμε σταυρωτά τα ψωμιά. Αφήνουμε μέχρι να φουσκώσουν και φουρνίζουμε στους 180 βαθμούς με αέρα ή 200 χωρίς αέρα για 50΄.
Καλή σας όρεξη.
Υ.Γ.: Ευχαριστώ τη σύζυγο για τη συνταγή.