Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2012

Ένα άλλο << πιατάκι>> για τροφοδότηση σιροπιού.

 Η τροφοδότηση των μελισσιών με εσωτερικό σκεύος μοιάζει απλή αλλά δεν είναι τόσο αθώα υπόθεση , πέραν της καταλληλότητας ή όχι της τροφής μεγάλο ρόλο  στην υγιεινή  του οργανισμού  της μέλισσας επιφέρει η ακατάλληλη  ποιότητα των διάφορων δοχείων. Υπάρχουν διάφοροι τύποι εσωτερικών τροφοδοτών του εμπορίου  κατασκευασμένοι από κοινά υλικά όπως: ξύλο , πλαστικό  και αρκετοί αυτοσχέδιοι πλαστικά πιατάκα γλαστρών κλπ. Το τι θα χρησιμοποιηθεί το ορίζουν το κόστος και η συμβατότητα χρήσης ,.  
  Πρίν από καιρό ήθελα να ταίσω καμιά τριανταριά παραφυάδες για ανάπτυξη ( σε 10άρες κυψέλες)
οι τροφοδότες οροφής δεν  ήσαν  οι  ιδανικοί για τέτοια μελίσσια...
 τα πλαστικά πιατάκια λόγω κλίσης δεν φιλοξενούσαν  την απαιτούμενη ποσότητα και η ευθυγράμμιση είναι σκέτος μπελάς. Ώσπου σε ένα κατάστημα (γνωστό παιχνιδάδικο ) είδα τα εικονιζόμενα πιατάκια -σκαφάκια από αλουμίνιο 0,99 τα 5 τεμάχια...
 τα ακουμπούσα πάνω στα πλαίσια και σχηματοποιούσα τη χωρητικότητα ανάλογα την κλίση , με κλαδιά από κυπαρίσσι  για να μην πνίγονται οι μελισσούλες και έπειτα από την χρήση στο κάθε μελίσσι μετά δηλαδή την περίοδο τροφοδότησης: πέταμα! Ναί φίλοι μου χίλιες φορές το κόστος αγοράς την επόμενη φορά παρά να  κρατάω και να μεταφέρω τροφοδοτικά σκεύη με βρωμιές και μικροοργανισμούς από μελίσσι σε μελίσσι
Για τους τροφοδότες εμπορίου που έχουμε επειδή το κόστος είναι μεγάλο επιβάλλεται απολύμανση και πλύσιμο με χλωρίνη και φυσικά καλή φύλαξη.

2 σχόλια:

melibevias είπε...

Σαν προσωρινή λύση το αλουμινένιο πιατάκι καλή είναι. Γιατί είναι μια λύση σχεδόν μιας χρήσης, αφού ένα ζωηρό μελίσσι θα σου το κολλήσει πάνω στα πλαίσια και όταν θα πας να το πάρεις θα καταστραφεί.

π. Σπυρίδων Κωνσταντής είπε...

H επιλογή των εν λόγω πιάτων όπως έγραψα , σε παραφυάδες έχει στα θετικά την καθαριότητα και την ευχρηστία καθώς και το σχετικά χαμηλό κόστος. Επειδή όμως τα δοκίμασα και σε δυνατά μελίσσια όταν χρειάστηκε να τα μετατοπίσω , δεν είχα κανένα πρόβλημα. Μετά το πέρας της περιόδου τροφοδοσίας αποφεύγω να τα επανατοθετώ.