Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου 2012

Ποτίστρα νερού

Πολύ ζέστη φέτος , οι θερμοκρασίες  υψηλές και οι ανάγκες για νερό στα μελισσάκια ιδιαιτέρως αυξημένες  , οι παραφυάδες που γλύτωσα από τους κλέφτες μπήκαν σε κανονικές κυψέλες και καλά << κρυμένες>>  στην  άκρη του κήπου στο εξοχικό , από την πρώτη κίολας ημέρα οι υδροσυλλέκτριες ψάχνανε νερό , στις ποτισμένες ρίζες των φυτών , όπου έπεφτε νερό...
 και για να μην ταλαιπωρούνται και τρέχουν στις ξένες αυλές οπότε θα είχα γκρίνιες ... είπα να τους φτιάξω μια ποτιστρούλα  , αγόρασα   βιδωτές υποδοχές της 1/2 και 3/4 ίντσας ( για ποιό μεγάλο βυτίο) και έβαλα μια κοινή βρύση ώστε να << στάζει>> το νερό
 αφού ανοιχθεί η τρύπα στις διαστάσεις με ποτηροτρύπανο το βίδωμα προσαρμόζει στεγανά τη μούφα ή τη βάνα
 η βρύση ίσα που στάζει μια σταγονίτσα ( στα 5 δευτερόλεπτα περίπου ) σε ένα πιατάκι γλάστρας και το περίσσευμα ρέει σε άλλο πιατάκι γεμάτο με πέτρες για να μην ξεμείνουνε από νερό αν αδειάσει το βαρέλι.
 ευελπιστώ να βρώ χρόνο να προσαρμόσω και το φλοτέρ με την μόνιμη παροχή νερού.

Και κάτι ακόμη ,με προσεκτική προσθήκη χλωρίνης μπορούμε να συμβάλλουμε στην υγιεινή των μελισσιών μας

5 σχόλια:

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Πάτερ όλα ωραία αλλά απέφευγε τη χλωρίνη γιατί θα έχεις πρόβλημα.

Φώτης Λαουτάρης είπε...

Μία καλή ιδέα είναι τα πιατάκια να ¨τυλιχτούν¨ με πλέγμα που να επιτρέπει ευχερώς στις μέλισσες να πίνουν νεράκι αλλά να ¨απαγορεύει¨ σε άλλα ζώα να βρωμίζουν το νερό τους.

Beekeeper είπε...

cΦλωτεράκι μπορείς να βάλεις και μετα το βαρέλι/μετα τη βρύση, στο πιατάκι με τις πετρες (που θα πρεπει να διαμορφωθεί βέβαια, να γίνει πιο βαθύ κλπ... Δηλ να μην έχεις μονιμη παροχή νερού αλλα να φροντίζεις η βρύση να στάζει μόνο όταν θα αδειάζει κάπως το πιατο.

Το κακό ειναι οτι με τόσο μεγάλες ποσότητες νερού, όταν μένει στάσιμο δεν θα αποφύγεις τα προβλήματα, για τα οποία συμφωνώ με τον Θεοδόση η λυση δεν είναι η χλωρίνη. Ίσως αν είναι το βαρέλι πολυ καλα κλεισμένο απο πάνω. Η αλήθεια είναι οτι πάντα έχω πολύ λίγα μελίσσια και ελάχιστες αναγκες να καλύψω, όμως σε αντίστοιχες περιπτώσεις που ο χώρος ήταν δικός μου, προτιμούσα να αφήνω για τις πολυ ζεστές μέρες μια πραγματική βρύση, συνδεδεμένη με το δίκτυο να στάζει.

π. Σπυρίδων Κωνσταντής είπε...

Θεοδόση το βαρέλι λειτουργεί ως δεξαμενή , ούτε 1,5 λίτρο δεν ημερησίως σε περίπτωση που δεν χλωριωθεί αναπτύσσονται μικροοργανισμοι και μικρόβια.
Κώστα το βαρέλι κλείνει με βιδωτό καπάκι αλλά η ποσότητα είναι σχεδόν στάσιμη οπότε... Τις ποτίστρες φλοτέρ δεν τις προτιμώ , είχα φτιάξει κάποτε στην παροχή νερού , ενώ το βαρέλι μπορώ να το μετακινήσω όπου χρειαστεί.
Φώτη σωστή η παρατήρηση.

Panagiotis είπε...

Αντί για χλωρίνη δοκιμάστε το σκόρδο (σε σκόνη ή τριμμένη σκελίδα). Κάνει θαύματα και για τουλάχιστο 3 βδομάδες το νερό δεν πρασινίζει. Το κόλπο αυτό το κάνουν και οι εκτροφείς καναρινιών το καλοκαίρι στις ποτίστρες των κλουβιών!