Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012

Απολύμανση πλαισίων με απλό τρόπο...

Διανύουμε τις τελευταίες μέρες του Φθινοπώρου και πλέον ο καιρός με τις χαμηλές θερμοκρασίες -κυρίως τις νύχτες- δεν αφήνει ανέπαφα τα μελίσσια... Προτού γίνει πιο απειλιτικό το κρύο , αξιώθηκα και έβαλα κηρόπανα και μελισσοτροφές , αφαίρεσα τα <<απάτητα>> τελάρα γιατί ο Κηρόσκωρος ήδη είχε εναποθέσει τα αβγά του και αλίμονο αν κάποιες μέρες ο καιρός θα ήταν ζεστός...Φρίκη! το έχω δει το άθλιο θέαμα να κατατρώγει το λαίμαργο λεπιδόπτερο ολόκληρες αποικίες  που πείνασαν και ...λύγισαν.
 από καιρό είχα ξεχωρίσει και καθαρίσει μερικά τελάρα αλλά ελλείψεως καζανιού η απολύμανση δια βρασμού είχε καθυστερήσει. Επέλεξα μια γρήγορη και απλή λύση για μικρό-μελισσοκόμο ώστε να απολυμάνω τα πλαίσια με όσα μέσα διαθέτω...
 Ένα βαρέλι σιδερένιο και τη βάση του προπανίου σε λειτουργία , το βαρέλι του λαδιού χρειάζεται βάψιμο (εκτός με άκαυστο χρώμα) και θα αποφύγουμε φθορές και σκουριές .Με την τοποθέτηση δυο χερουλιών ψηλά κοντά στο στεφάνι μας επιτρέπει μεταφορά. Επίσης χωρά κάθετα ολόκληλη κυψέλη-γονοφωλιά. Όπως προέγραψα δεν είναι κάτι πολύ σπουδαίο αλλά ώσπου να συγκεντρώσω τα 240 ευρώ για το τετράγωνο <<καζάνι>> λαμαρίνας 3 χιλ. τουλάχιστον θα αρκεστώ σε αυτή την λύση. Οι φωτογραφίες είναι από τη βιαστική πρώτη δοκιμή ελπίζω σε βελτιώσεις.


2 σχόλια:

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Αν δεν Βάλης και ποτάσα μέσα δεν βλέπω να κάνης δουλειά.

π. Σπυρίδων Κωνσταντής είπε...

Και έτσι με καλό βράσιμο καθαρίζουν .Με εξαίρεση καμιά 40αριά πλαίσια όλα τα άλλα ήταν συρματωμένα και με πριτσίνια η ποτάσα προκαλεί σκουριές , ωστόσο έχω ένα ακόμη βαρέλι για δύσκολους καθαρισμούς παλιών πατωμάτων εκεί θα χρειαστεί η ποτάσα για να καθαρίσουν και οι μπογιές.