Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2014

Ζαχαροκάντιο Vs Ζυμωτή....

 Τελευταία μέρα για το 2014 , σήμερα βρήκα το χρόνο να κάνω μια ανασκόπηση των μέχρι τώρα μελισσοκομικών πεπραγμένων , επίσης πήγα να βεβαιωθώ για την ασφαλή ύπαρξη του εν Άνω Ιλισίοις μελισσοκομείου  και επι-τέλους θα γράψω μερικές σκέψεις.
 Ο καιρός  είναι βροχερός με τσουχτερό κρύο και αρκετή υγρασία καλό είναι να αποτραπεί η κυκλοφορία αέρος π.χ. με κλείσιμο των οπών στα καπάκια (με σφουγγάρι ή αλλιώς) , η χρήση κηρόπανου είναι  καθοριστική για να κατέβει χαμηλά η θερμοκρασία
 τροφοδότες όπως αυτός επιτρέπουν την τοποθέτηση τροφής ....
 και πρακτικά τα σακουλάκια λειτουργούν ως κάλυμα...
 Ωστόσο μεγάλη προσοχή χρειάζεται στην μελισσοτροφή!!! Είναι γεγονός πως υπάρχουν πολλές τροφές που δεν ανταποκρίνονται στις συνθήκες της εποχής. Πολλές τροφές είναι φτιαγμένες από διασπάσεις της ζάχαρης (δεξτρόζη , τριόζη , μαλτόζη και δε συμμαζεύεται... )όλα τα σε -όζη σε διάφορα ποσοστά τοις %! Επίσης η περιεκτικότητα σε μέλι ... τι μέλι άραγε; ή σε ...θεραπευτικές ουσίες αντιβαρρόα : Θυμόλη & σκόρδο ! Τροφές ζυμωτές , τροφές χωρίς καθόλου αναγραφή συστατικών (κατάξερες σαν μπετό) τροφές που δεν.. θερμάνθηκαν άσχετα αν μυρίζουν καμένο σιρόπι!
 Είναι περίεργο πως αυτές οι τροφές αγοράζονται κανονικά και άφοβα! Εντάξει ένα δυνατό μελίσσι και λουκούμια να του βάλεις θα τα λιώσει και θα τα φάει , σκέτη ζάχαρη να του ρίξεις θα τη φάει ...όμως με τέτοιες συνθήκες όταν το μελίσσι χρειάζεται άμεση και εύκολη πρόσληψη τροφής τότε μια σωστή βανίλια είναι πιο κατάλληλη.
Προχθές σε μελισσοκομικό κατάστημα παρακολουθούσα πως αρκετοί μελισσοκόμοι αγοράζανε τροφή με ένα και μόνο βασικό κριτήριο:
-Έχεις από την ...φθηνή; βάλε μου 4 σακουλάκια.
Η εν λόγω φθηνή μελισσοτροφή ήταν ένα ασπρισμένο τούβλο του κιλού...
- Έχεις τροφή με σκόρδο; 
-Ναι έχει και με Θυμόλη!
-Ωραία βάλε μου ένα κιβώτιο με σκόρδο...
την τροφή με Θυμόλη  την προ-τίμησε έτερος Καππάδόκης , μελισσοκόμος ήθελα να πω , βλέπετε το πνεύμα των ημερών...
Καθόμουν και σκεφτόμουν τέτοια εποχή τι να σου κάνει το σκορδάκι και η Θυμόλη που ποιός ξέρει σε τι περιεκτικότητα μπήκε στην συγκεκριμένη τροφή; Προχθές σε επίσκεψη στο μελισσοκομείου φίλου χαζέυαμε τις ροκανισμένες - όζες που πέταγαν έξω τα μελισσάκια από τα τουβλέ <<ζαχαροζύμαρα>>

...Αγιος Βασίλης έρχεται,
και όλους μας καταδέχεται
από την Καισαρεία,
συ' σαι αρχόντισσα κυρία.

Βαστά εικόνα και χαρτί,
Ζαχαροκάντιο ζυμωτή
χαρτί, χαρτί και καλαμάρι
δες και, δες και με το παλικάρι.....
το ζαχαροκάντιο της επόχής ήταν γλύκισμα (πολλή γλυκιά πίτα) που ζυμωνόταν.
 Οι...ζυμωτές και μη μελισσοτροφές  των ημερών μας έχουν καθόλου σχέση με  ζαχαρο-κάντιο;;;
Με κανονική ζάχαροτροφή;;; ή είναι  διατροφικά κατώτερα υποκατάστατα που αφομοιώνονται στον οργανισμό της μέλισσας με δυσκολία λόγω σκληρότητας ή και οσμής;;;
Καλά πρωτοχρονιά σε όλους!!!

4 σχόλια:

Επόπτης είπε...

Καλή χρονιά με όλες τις ευχάριστες ευχές μου.

Koutsoukos Kostas είπε...

Καλή χρονιά π. Σπύρο! Υγεία κι ευτυχία!

markos aliprantis είπε...

Καλά Χρονιά με Υγεία.Το έχω πεί και το ξαναλέω οτι η καλύτερη μελισσοτροφή είναι αυτή που φτιάχνει ο μελισσοκόμος.Αν είσαι τεμπέλης ή για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορείς να φτιάξεις μόνος σου τότε θα υποστείς τις συνέπειες.

foris mouratidis είπε...

Καλη χρονια με υγεια.