Σάββατο, 30 Μαΐου 2015

Μιά μεγάλη απώλεια...

Με μεγάλη λύπη πληροφορήθηκα την απώλεια , τον <<χαμό>>  του Θανάση Μπίκου , πρίν λίγες μέρες ένα μεγάλο κεφάλαιο της Ελληνικής Μελισσοκομίας  έφυγε από τούτον τον μάταιο κόσμο.
Ποιός ήταν ο Θανάσης Μπίκος; Δεν χρειάζεται , νομίζω ,  να πω πολλά παρά μόνο πως πρόκειται για ένα άνθρωπο που αγάπησε και ΥΠΗΡΕΤΗΣΕ με τον τρόπο του την Ελληνική Μελισσοκομία.


Ο τρόπος γραφής των βιβλίων του και των άρθρων του ιδιαίτερος και γλαφυρός .Υπήρξε φοβερός αναζητητής και παρουσιαστής της μελισσοκομικής ιστορίας αναδεικύοντας διαρκώς ευρήματα.
Τα βιβλία του καμιά δεκαριά αυξάνουν σημαντικά την εγχώρια μελισσοκομική βιβλιογραφία.
Πρίν 30 ή 20 χρόνια βιβλιογραφικά τα πράγματα τουλάχιστον για το απλό μελισσοκομικό κοινό ήταν τραγικά!
Κυκλοφορούσαν  από χέρι σε χέρι τα βιβλία των επίσης  αειμνήστων  Νικολαίδη (2), Δερματόπουλου (1) , Τριβιζά (1)και η Μελισσοκομική Επιθεώρηση... Άν κανείς ήταν τυχερός μπορούσε να βρεί και πιό παλιά <<διαμάντια>> (Τοπαλίδη , Μπαμπιώτη κ.α.) σίγουρα πάντως δεν μπορούσες να βρείς κάποιο σύγχρονο βιβλίο . Με την έκδοση του βιβλίου του  Pierre Jean-Prost  του οποίου την επιμέλεια  ύλης είχε ο Θανάσης Μπίκος και αργότερα με την κυκλοφορία των δικών του βιβλίων άρχισε σιγά-σιγά να εμφανίζεται ικανό συγγραφικό έργο σύγχρονο και επίκαιρο σε χρόνο πραγματικό αλλά  και με άρθρα όπως τα δικά του  στα μελισσοκομικά περιοδικά.
Η συμβολή του υπήρξε πολλή μεγάλη και ακόμη η προσφορά του ανεκτίμητη και δυστυχώς όχι αντιληπτή από τους πολλούς....

Σήμερα τα πράγματα έχουν εξελιχθεί: Μπορείς να βρείς πολλά για τη μελισσοκομία , βιβλία , διαδίκτυο , καταστήματα με εξοπλισμό κ.α. <<άνοιξε>>ο μελισσοκομικός κλάδος και στο ευρύ κοινό όμως καλό είναι να μη λησμονιούνται άνθρωποι-κεφάλαια της μελισσοκομίας όπως ο μεταστάς Θανάσης Μπίκος.


Τον θυμάμαι σε κάποια Ημερίδα στο Γ.Π.Α. (δίπλα μου ως ακροατή όχι ως ομιλητή) να σκιτσάρει μανιωδώς ενώ ακούγαμε μια τετριμένη αναφορά χωρίς λύσεις για τη Βαρρόα...
Καλή Ανάπαυση Θανάση!
Σε Ευχαριστώ. π.Σπυρίδων
3 σχόλια:

Βαγγέλης Ζλατίντσης είπε...

Τον γνώρισα μέσα από τα βιβλία του. Ας αναπαυθεί η ψυχή του.
:(

abdullah ziya akacık είπε...

:(

evangelos naxios είπε...

είναι από τους ανθρώπους που του οφείλω το "ευ ζειν "...ο Θεός να τον αναπαύει,καλό παράδεισο νάχει.....